ÇAYIR MAHALLESİ ÇEŞMESİ – ÇAYBAŞI – ORDU

Ordu ili, Çaybaşı İlçesi, Çayır Mahallesindedir. Kitabesi bitkisel motiflerin işlendiği hat üzerinde yer almaktadır. Toplamda beş adet kitabesi bulunmaktadır. Yazılı kaynaklara göre güney yüzündeki kitabesinde Rumi 1281 (Miladi 1865) tarihi bulunmaktadır. Yapıda bunun dışında farklı tarihler de yer almaktadır. Yığma yapım sistemi ile inşa edilen çeşmede malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Çeşme, beton malzeme ile inşa edilen şadırvanla sonradan kapatılmıştır. Kare planlı çeşme dört cephelidir. Çeşme yalağı, kuzey, güney ve batı cephelerinde kesintisiz devam etmektedir. Çeşme gövdesi bitkisel ve geometrik süslemelerle kaplıdır. Çeşme, lülelerin üst kısmından kademeli bir silme ile çevrelenmiştir. Bu silme üzerinde yuvarlak kemerli bir alınlık silmeler ile kademelenerek yerleştirilmiştir.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ