ÇAYIR MAHALLESİ OKULU – ÇAYBAŞI – ORDU

Ordu ili, Çaybaşı İlçesi , Çayır Mahallesindedir. Yapı yığma yapım sistemi ile taş bir kaide üzerinde inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapının inşasında kurtboğazı tekniği uygulanmıştır. Kırma çatısı kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak altında yine ahşap malzeme kullanılmıştır. Kare planlı yapının güneybatı köşesi içeri çekilmiş ve yarı açık mekânla ön giriş oluşturulmuştur. Çatının bu köşedeki saçak uzantısını ahşap dikme taşımaktadır. Bu ön girişten yapıya doğu ve kuzey cephelerde yer alan iki kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen formlu pencereleri giyotin tarzda ve ahşap malzemelidir. İç mekân tamamen ahşap ile kaplanmış olup tam ortada ahşap bir dikme yer almaktadır. Çayır Mahallesi Camii ile aynı bahçe içinde yer alan yapının, yazılı kaynaklarda okul olarak kullanıldığı belirtilmektedir.

EĞİTİM ÖĞRETİM

Çaybaşı ilçesinde Eğitim-Öğretim ilk defa Çilader Köyü İlkokulu adı altında 1938 yılında açılan okulla başlamıştır. Okul öğretmensizlik yüzünden 1942-1943 yıllarında kapalı kalmış olup; ilk mezunlarını 1945 yılında vermiştir. 1951 yılında Ünye’ye bağlı olarak Tekke Mahallesi İlkokulu, 1957 yılında İlküvez Kasabası İlkokulu hizmete açılmıştır. 1961 yılından sonra İlçenin çeşitli mahalle ve köylerine yeni okullar açılmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur. 1969-1970 yılında Çaybaşı Merkez İlkokulu binasında ortaokul açılmıştır. 3 Ağustos 1991 yılında Çaybaşı İlçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün faaliyete başlamasıyla, eğitim-öğretim çalışmaları Milli Eğitim Müdürlüğünce sürdürülmektedir.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ / ÇAYBAŞI KAYMAKAMLIĞI