YASON BURNU (YARIMADASI) – PERŞEMBE – ORDU

Yason Burnu / Yarımadası, Perşembe İlçesi Çaytepe Mahallesi’nde yer almaktadır. Yason Burnu, doğal oluşumlu bir yarımadadır. Yarımada içerisinde bulunan kilise, 1868 yılına tarihlenmektedir ve sağlam bir şekilde günümüze ulaşmıştır. İsmi efsaneye dayandırılan bölgenin adı, yazılı kaynaklara göre, Argonotlar’la beraber burada karaya çıkan Iason/Jason’dan gelmektedir. Yarımadanın batısında yer alan Yalancı Yason Bölgesi antik dönemde bir deniz ticareti merkezi olarak işlev görmüştür. Yalancı Yason ve Yason Burnu’nda balık havuzları bulunmaktadır. Bu havuzda kullanılan taşların tarihinin oldukça eskiye gittiği ileri sürülmektedir. Yüzey araştırmaları bölgede, seramik imalatı ve ticaretinin yapıldığını göstermektedir. Pek çok ada ve yarımada da olduğu gibi Yason Burnu da efsanelerle anılmaktadır.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ