KEMALPAŞA ASKERLİK ŞUBESİ (ATATÜRK EVİ ) – KEMALPAŞA / İZMİR

Bina, 1884 yılında yapıldı. İlk kullanım redif Taburu na verilmiştir. (Redif taburu : Osmanlı ordusunun muvazzaf birliklerine, ihtiyaç halinde kaynak olması için yeni terhis edilmiş askerlerden kurulu birlik ) Uzun yıllar askerlik şubesi olarak kullanılmıştır. 1919 yılında yunan işgalinde Rum konağı olmuştur. İzmir in düşman işgalinden kurtuluşunda (9 Eylül 1922 yılında ) Gazi Mustafa Kemal, 8 Eylül gecesi askerlik şubesinde konaklamıştır. Atatürk : Arkadaşlar bütün hayatımda sevinçle geçirdiğim bir gece vardır. O gece ordumuzun İzmir e girdiği günün burada geçirdiğim gecesidir. O vakit buradan geçerken bu muhterem halkın gördüğü zulüme teaddiye rağmen resmimi koyunlarından çıkararak beni tanıdıklarını ve otomobilime atılarak kucakladıklarını unutamam. Bugün o hatırayı halen yaşıyorum. sözüyle memnuniyetini belirttiği Atatürk ün kaldığı bu oda 1881 yılında aslına uygun şekilde düzenlenmiş ve halkın ziyaretine açılmıştır. 1939 yılından 2012 yılına kadar askerlik şubesi faaliyetini burada yürütmüştür.