ABDULLAH AĞA KONAĞI (COŞKUN KEKEVİ EVİ) – YEŞİLYURT – MALATYA

Mollakasım Mahallesinde bulunan ev taş temel üzerine, kerpiç duvar örgülü, iki katlı, kırma çatılı, kiremit örtülüdür. Her iki caddeye bakan cephesinde dışa çıkmalı şahniş bulunur. İç mekânlarda değişik amaçlı nişler mevcut olup duvarlarda ahşap kuşaklarla sağlamlaştırma, hareket sağlanmıştır ve ahşap işçiliği kullanılarak iç mekânlarda dekorasyon yapılmıştır. Üst kattaki hayat bölümünün saçaklarında ahşap oyma şeritler yer alır. Merdiven ve balkon korkulukları ahşap işlemelidir.

“Geleneksel Yeşilyurt Evleri” mimarisinin en iyi örneklerindendir. Yapı 15 x 12 m alan üzerindedir. Evin iç bölümleri ahşap işçiliği kullanılarak değişik mekânlar yaratılmıştır. Kerpiç malzemeden yapıldığı için sonradan çeşitli onarımlar görmüştür.

KAYNAK: MALATYA KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ