HOCA MÜFTÜ ÇEŞMESİ – ODUNPAZARI – ESKİŞEHİR

Hoca Müftü (Buyur evet Efendim) Çeşmesi, Odunpazarı Paşa mahallesi Hoca Müftü Sokak Meydanında bulunmaktadır. 1925 tarihinde inşa edildiği belirtilmektedir.

Buyur Evet Efendim adlı bir Yaver tarafından yaptırıldığını söylenmektedir.

Aynalık kısmının üzerinde 1945 tarihi yazılıdır. Bu tarih çeşmenin belki de onarım tarihini göstermektedir. Dikdörtgen planlı olan çeşmenin aynalık kısmı yuvarlak kemerli bir niş içerisine alınmıştır. İki su oluğu bulunan çeşmenin aynalık kısmının üzerinde kabartma şeklinde ay yıldız bulunmaktadır.

Ay yıldız formundan çeşmenin, 1936 yılında kabul edilen bayrak kanunundan önce inşa edildiği anlaşılmaktadır. Aynalık kısmı dıştan tuğla örgülü iki sütunceye oturmaktadır. Yalak dikdörtgen prizma biçimli oyma bir taştan yapılmıştır. Üstü saçak biçiminde dışa taşkın beton sıva ile örtülü olan çeşmenin, su deposu arka tarafında bulunmaktadır. Dıştan sıvalı olan su deposunun saçak altında kare bir pencere bulunmaktadır. Pencereden su deposunun içten tuğla örgülü tonozlu bir örtüye sahip olduğu anlaşılmaktadır. Çeşmede herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.

KAYNAK: Eskişehir Çeşmeleri PDF