MUSTAFA PAŞA CAMİ – ÜSKÜP / MAKEDONYA

Üsküp’teki Mustafa Paşa Cami, Osmanlı padişahları Yavuz Sultan Selim’in ve II. Bayezid’in vezir-i azamı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Cami, ismini de buradan almaktadır.

Mustafa Paşa Cami’nin yapım yılı 1492’dir.

47 metre uzunluğunda tek minaresi bulunan cami, yapıldığı dönemden sonra da uzun yıllar hiçbir restorasyon çalışması yapılmadan tüm ihtişamıyla ibadete açık kalmıştır.

Caminin yanındaki türbede Mustafa Paşa’nın sandukası ve türbenin önünde de kızı Ummi Hatun’un kabri bulunmaktadır.

Tıpkı Üsküp Kalesi gibi, Mustafa Paşa Camii de, 1963 yılında meydana gelen deprem sonucu hasar görmüştür.

5 yıl ibadete kapalı kapan Mustafa Paşa Cami, 1968 yılında tekrar halkın ibadetine açılmıştır.

Ayrıca camide, 2006-2011 yılları arasında TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Hala faal durumda olan cami, müslüman turistlerin ilgisini çekmektedir.

Üsküp Kalesi, kalenin alt kısmında bulunan Mustafa Paşa Cami ve caminin alt tarafında bulunan Üsküp Türk Çarşısı üçlüsü, şehrin en tarihi yerlerinden birini oluşturmaktadır.