AZİZ NİKOLA KİLİSESİ PARGALI İBRAHİM PAŞA CAMİİ – KAVALA / YUNANİSTAN

Panagia’ya deniz tarafından geldiğinizde, karşınıza çıkacak ilk yapı olan Aziz Nikola Kilisesi (İbrahim Paşa Camii), 1530 yılında Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa tarafından, Kavala’nın en büyük camii olarak yaptırıldı. 1926’da Ortodoks kilisesine dönüştürülen ve minaresinin boyu kısaltılarak çan kulesi haline getirilen yapı, tipik Osmanlı mimari özelliklerini taşıyor. Liman yakınındaki bir kiliseye uygun olarak, 1945’te denizcilerin koruyucu azizi olan Aziz Nikolaos’a (Agios Nikolaos) adanmış. Yapıyı ziyaret ettikten sonra hemen yanındaki mozaik Apostle Paul Anıtı’nı da mutlaka inceleyin.

Şehrin ortasında bulunan Pargalı İbrahim Paşa Camii  ve külliyesi (1530) yenileme geçirerek aslından uzaklaştırılmış. Kilise olarak kullanılan camiinin  minaresi saat ve çan kulesine dönüştürülmüş. Aziz Nikolas Kilisesi olarak hizmet veren Cami önüne 2004 yılında Aziz Paul elinde kutsal kitapla Kavala’ya gelişini simgeleyen eğreti duran bir ikon yapılmış.

Pargalı İbrahim Paşa Camisi olarak da bilinen Aziz Nikola Kilisesi, Agios Nikolaos caddesi üzerinde yer alıyor. Hem bir kilise hem de bir cami olarak anılmasını hemen açıklayayım. Tarih kitaplarında pek çok kez adını duyduğumuz Pargalı İbrahim Paşa, 1530 yılında kendi adına bir cami yaptırmış ve dönemde şehrin en büyük camisi olmuş. Daha sonra 1926 yılında Ortodoks kilisesine dönüştürülürken de minaresinin boyu kısaltılarak çan kulesine çevrilmiş. Dışarıdan kiliseye baktığınızda göreceğiniz tipik bir Osmanlı mimarisi olsa da artık burası bir kilise.

FOTOĞRAFLAR 06.05.2017 TARİHİNDE ÇEKİLMİŞTİR

30.08.2019 TARİHİNDE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR