KUTSAL TESLİS KİLİSESİ KULESİ – JELGAVA / LETONYA

Restore edilmiş Jelgava Kutsal Teslis Kilisesi kulesinde interaktif ve büyüleyici sergileri izlemek, panoramik Jelgava manzarasının keyfini çıkarmak ve turistik bilgiler almak mümkün.

2010 yılında restore edilen Jelgava Kutsal Teslis Kilisesi kulesini ziyaret eden herkes, her adımda yeni bir şeyi keşfedebilir.

DOKUZ KATLI KULE

Kulenin üç katında, geçmiş ile bugün arasındaki ilişkinin mükemmel bir örneğini oluşturan etkileşimli öğelerle tarihi sergiler düzenlenmiştir:

Zemgale’de Milli Kıyafet sergisi, Zemgale’de milli kıyafetlerin tarihçesini, çeşitli desen ve renk tonlarını ve bu milli kıyafetlerin yapılış sürecini anlatıyor.

Çağlar boyunca Jelgava ve Kutsal Teslis Kilisesi sergisi, Jelgava’nın tarihini, yeniden yapılanma sürecini ve arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılanları anlatıyor.

Letonya’nın cumhurbaşkanlarının beşiği olan tarihi sergi Zemgale, Zemgale’den gelen dört Letonya cumhurbaşkanının yanı sıra belediye ve devlet ödülleri verilen Jelgava sakinlerine adanmıştır.

GÖZLEMLEMEK!

Kulenin dokuzuncu katında cam zeminler üzerinde yürüyen Jelgava panoramasını seyretmek mümkün. Sergi salonu ayrıca dönüşümlü sanat sergilerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kulenin zemin katında Jelgava, Jelgava Bölgesi ve Ozolnieki Bölgesi’ndeki turizm fırsatları hakkında herkesin bilgi alabileceği bir turizm danışma merkezi bulunmaktadır. Burada yöresel hediyelik eşyalar da satın almak mümkün.

KATILMAK!

Kulede düzenli olarak çeşitli yaratıcı atölyeler, tematik turizm geceleri, konserler, sergi açılışları ve diğer etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler hakkında daha fazla bilgiyi kulenin resmi web sayfasından öğrenmek mümkün.

KULENİN TARİHİ

Jelgava’daki Holy Trinity Kilisesi, bir zamanlar Avrupa’da taştan inşa edilen ilk Lutheran kiliselerinden biriydi. 1574 yılında Courland Dükü Gotthard Kettler’in emriyle inşa edilmiştir.

2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Zemgale’deki en büyük kiliseydi ve Jelgava silüetinin ana özelliklerinden biri olan 80 metre yüksekliğindeki rönesans tarzı kilise kulesiydi.

Ne yazık ki, kilise 1944’te yıkıldıktan sonra hiçbir zaman restore edilmedi, ancak kilise kulesi yerinde kaldı. Kapsamlı yeniden yapılanmanın ardından Jelgava Holy Trinity Kilisesi kulesi yeniden doğdu.

İLGİNÇ GERÇEKLER:

Kilise kulesi, Jelgava’da kalan en eski yapıdır. Kulenin yüksekliği 50 metredir. Jelgava’yı yukarıdan izlemenin mümkün olduğu cam seyir platformu 37 metre yükseklikte yer alıyor.

Holy Trinity Kilisesi’nin eski orta nefinde Janis Aivars Karlovs tarafından yapılmış bir çeşme bulunmaktadır. Üçlü Birlik olarak adlandırılan çeşme, Hristiyanlığın en önemli temel değerlerinin – Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un birliği – sembolüdür.

Kaynak: Tripadvisor