GOZO ADASI – MALTA

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Gozo Adası, uzunluğu 14,5 km, genişliği 7,2 km olup Malta’nın 2. büyük adasıdır….

GOZO ADASI NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Gozo adası, Malta’nın en büyük ikinci adasıdır. 30 bine yakın nüfusu ile küçük bir ada olan Gozo adası oldukça turistik bir mekândır. Malta’dan Gozo adasına feribot ile geçebilirsiniz. Ortalama yarım saatlik bir yolculuktan sonra Gozo adasının harika görüntüsü ile karşılaşacaksınız. Uzun bir süre Gozo olarak bilinen ada Victoria ismini almıştır. Victoria ismini alan ada da büyük bir Bağımsızlık Meydanı bulunmaktadır ki gittiğiniz zaman muhakkak görebileceğiniz bir yerdir. Bu meydan haricinde diğer önemli meydanı ise Misrah It Tokk meydanıdır. En önemli ve en eski tarihi eserlerden biri olan Aziz George Bazilikası da kesinlikle görmeniz gereken bir yerdir. Gozo gezilecek yerler arasında, adanın batısında Dwejra koyu ve doğusunda yer alan Rocher de Champignon koyu bulunmaktadır. Bu koylar adaya farklı hava ve güzellik katmaktadır. Adanın güneyinde bulunan Xlendi koyunda ise yerleşim daha fazladır ve adanın en güzel koyudur. Gozo Herigate müzesi de adanın en önemli tarihi eserleridir. Bu müzede M.Ö dönemden kalma değerli ürünler sergilenmektedir. Cenneti andıran bu adada yaşamak veya burayı ziyaret etmeden dönemeyeceksiniz. Gozo adasının başkenti olan Victoria şehrinde muhteşem günler geçirebilirsiniz.

EN İYİ ZAMAN

Akdeniz bölgesinde bulunan Gozo adası Akdeniz iklimine sahiptir. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında sıcaklık hiçbir zaman eksileri bulmadığı için her mevsim gezilip görülecek yerdir. Ama özellikle yaz aylarında ziyaret edilmesi Gozo’da en uygun zaman olacağı için daha doğru olacaktır. Yaz aylarında ada da ki doğal güzellikleri daha iyi görüp daha rahat gezebileceksiniz.

ULAŞIM

Gozo’da ulaşım otobüs ve taksiler ile gerçekleştirilirken en çok tercih edilen ulaşımın bisiklet olduğunu söyleyebiliriz. Adayı 1–2 gün içinde bisiklet ile rahatça gezebilirsiniz. Yabancı turistler ise Malta’dan feribot ile bu adaya ulaşabilirler. Büyük bir feribot limanının olması ulaşımı kolaylaştırmıştır. Bu yüzden ulaşım konusunda kesinlikle sıkıntı yaşamayacaksınız.

GOZO ADASI GEZİLECEK YERLER

Malta’nın en büyük ikinci adası konumunda olan Gazı adası yaklaşık olarak 72 km2’lik bir alana sahiptir.Nüfusu çok fazla olmayan adada temel geçim kaynakları ise tarım, balıkçılık ve turizm olarak görülmektedir. Nüfusu yaklaşık olarak 30.000 olan adanın nüfusun az olmasının nedenlerinden biri de Turgut Reis komutasındaki Osmanlı donanmalarının adaya saldırması ve adayı harap etmesidir. Akabinde 2. Dünya Savaşı’nda da saldırıya uğrayan bir ada olması sebebiyle nüfusu oldukça azalmıştır.

Gazo Adası’nın başkenti eski adıyla Rabat, yeni adıyla Victoria şehridir. Turist canlılığının fazla olduğu bu adada bazen nüfus belirttiğimiz sayının 5 katının bulmaktadır. Malta’dan feribot yoluyla geçebileceğiniz yarım saatlik yolculuğun ardından sizi muhteşem bir manzara karşılayacaktır. Doğal yapıların güzelliği ve plajlarıyla ön plana çıkan ada gidilmek için birçok neden barındırmaktadır. Ancak adanın ününe ün katmasına neden olan hadiselerden biri ise dünyaca ünlü dizi Game Of Thrones’un bazı sahnelerinin burada çekilmesi olmuştur. Çekim alanlarını görmek isteyen dizinin hayranları adaya akın etmektedir.

Gozo’da ulaşım ise otobüs ve taksiler ile gerçekleştirilirken en çok tercih edilen ulaşımın bisiklet olduğunu söyleyebiliriz. Adayı 1–2 gün içinde bisiklet ile rahatça gezebilirsiniz. Bu ada da alışveriş yapmak isteyenler için çok farklı seçenekler bulunmaktadır. Genellikle küçük yapılı mağazaları içinde barındıran ada da kendine has dokusunun yansıtıldığı mağazalardan alışveriş yapmaktan dolayı mutlu olacaksınız. Küçük mağazalar ile harika bir görsellik sunan Gozo Adasında her türlü hediyelik eşya bulmanız mümkündür. Gozo’da alışveriş yapabileceğiniz mağazalara değinmek gerekirse bunlar ;Ta’Dbiegi Crafts Village, Bejta Artisan at The Ta’Nikol Gallery, Jubilee Foods, Visionism Family Photography, Arkadia Commercial Centre, Gozo Glass, It-Tokk Gozo Traditional Food, Prickly Pear, Kathleen’s Boutique, Axiak Bros ve Dana’s Lassart gibi mağazalardan kolaylıkla alışveriş yapabilir ve tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

• Ggantija Tapınakları

Birleşik Krallık’taki Stonehedge ve Mısır piramitlerinden bile eski tarihe sahip olan bu yapılar mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Başkent Victoria’ya yaklaşık olarak 3 kilometre uzakta yer alan bu yapılar Neolitik Çağ’da yapılmıştır ve yaşları yaklaşık olarak 5500’dür. Unesco’da bu yapıların 1980 yılında farkına vararak Dünya Mirasları Listesine almıştır. Bu yapılar Göbeklitepe’den sonra insan eliyle yapılan en eski ibadet yerleri olarak gözükmektedir. Megalitlerin boyutlarıyla dikkat çeken yapı yöre halkı tarafından Devlet tarafından yapıldığına inanılıyormuş.

• Azure Window

Adanın en etkileyici yerlerinden biri olan Azure Window, Dwejra koyunda bulunmaktadır. Birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları ise Truva, Monte Cristo Kontu, Gladyatör ve en önemlisi Game Of Thrones dizisidir. Osmanlı donanmasının da demir attığı bu kayalıklar erezyonla bu dönemki halini almıştır. Ancak erezyonun hızlı olmasından dolayı taş kemerin birkaç yıl içerisinde yıkılması beklenmektedir. Bu nedenle, denize girmek, tekne turu ve dalış yapmak yasaktır. Bu kayaların etrafında ise Blue Hole ve Inland Sea bulunmaktadır.Inland Sea kireçtaşlarından oluşmuş 100 metre boyunca falezlerle çevrrelenmiş bir tuzlu göldür. Inland Sea’ye teknelerle girip burada dalış yapma ve yüzme imkanınız vardır. Blue Hole’de ise dalış yaparak birçok canlıyı görme imkanına sahip olursunuz. Blue Hole ise dünyaca beğenilen göllerden bir tanesidir.

• Ta’Pinu Kutsanmış Bakire Bazilikası

Yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradığı mekanlarından biri olan Bazilika neo-romanesk tarzda yapılmıştır. Çoğu Katolik olan Malta Halkı için önemli bir sembol olarak görülen Bazilika Malta ‘ya özgü taşlarla inşa edilmiştir. Yapısı, mimarisi, el işçiliği ve kabartmaları ve heykelleriyle çok beğenilmektedir. Başkentten biraz uzaktan yer alan bu yapı Gharb ve Ghammar adlı köylerin arasında yer almaktadır . Kilisenin tarihine ilişkin kayıtlara bakarsak en eski 1541 tarihini göstermektedir. 1575 tarihinde Papa Gregory tarafından kötü durumu nedeniyle kapatılma kararı alınan yapı, yıkım kararı alındığında bir işçinin kolunun kırılması nedeniyle bunun bir işaret olarak görülerek yıkım kararından vazgeçilmiştir. Birçok olağanüstü olayla gündeme gelen bazilikaya yılda birçok Hristiyan ziyarette bulunmaktadır.

Adanın diğer gezilecek yerleri ise ;

1. Ramla Beach