İMARET – KAVALA / YUNANİSTAN

Kavala’da doğup daha sonra Mısır valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1817 yılında burayı aşevi olarak yaptırıyor. Günümüzde Mısır hükümeti tarafından özel koruma altında ve hükümetin işletmesinde bir otel. Muhteşem bir manzaraya sahip, Kavala’nın en lüks ve keyifli otellerinden biri olduğu kesin.

Yunanistan’ın en çekici şehirlerinden biri olan Kavala, kentin modern yüzü olan batı tarafındaki geniş meydanları ve çağdaş binalarıyla bugünü yaşatırken; doğu bölümündeki geleneksel eski evleri ve küçük bahçeleriyle harika bir zıtlık yaratıyor. Kavala’nın eski tarihi yarımadası olarak bilinen Panagia’nın batısında, Thasos Adası’nın güzel manzarasına karşı konumuyla ilk gördüğünüzde büyülendiğiniz Mehmet Ali Paşa Külliyesi bugün 26 odalı İmaret Hotel’e dönüşerek, heybetli duvarları ve kapı girişiyle gösterişli bir karşılama yapıyor.

Her biri farklı tasarıma sahip olan odalar, kurşun kubbelerin altında yer alıyor. Kristal detaylı şamdanların süslediği ahşap, antik komodinler, ahşap detaylı aynalar ve perdeleriyle Imaret’in odaları, tarih dergisinden fırlamış gibi. Güneş battıktan sonra mumlarla ışıklandırılan koridorlar ve avludaki ışık yansımaları, külliyenin mistik ruhuna eşlik ediyor. Külliye’nin avlusuna indiğinizde karşınıza çıkan havuz, sizi alıp bir vahanın tam ortasına bırakıyor. Akdeniz bitkileri ve çiçek kokularıyla renklenen havuzun yanındaki asırlık ağaçlar altında, havuzdan gelen ve ruhunuzu dinlendiren su sesleri eşliğinde, çiçek ve baharat özleriyle yapılan masajlar eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

Osmanlı döneminde yoksullara yardım amacıyla yapılmış İmaret; 18 kubbe, 2 medrese, 2 mescidi ile günümüzde Osmanlı Kültür Mirası olarak geçiyor. Ne yazık ki şuan otel olarak kullanıldığı için içerisini görmek için otelde misafir olmanız ya da restoranı için gelmiş olmanız gerekiyor.

İmaret Otelin olduğu sokaktan devam ettiğinizde sağ tarafınızda şahane bir şehir manzarası ile bütünleşen Mehmet Ali Meydanı’na geliniyor. Bu meydanda Mehmet Ali Paşa’nın at üzerindeki heybetli heykeli karşınıza çıkacak. Heykelin hemen karşısında göreceğiniz cumbalı Osmanlı mimarisindeki ev de Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi oluyor.

FOTOĞRAFLAR 06.05.2017 Tarihinde çekilmiştir.

30.08.2019 Tarihinde çekilen Fotoğraflar