KİBERTAİ’DEN – KALİNİNGRAD’A RESİMLER – RUSYA

KALİNİNGRAD – RUSYA

Kaliningrad (Almanca: Königsberg), Rusya’nın Rusya ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında bir toprağıdır. En büyük şehri olan aynı isimli Kaliningrad, tarihteki Rusya’nın önemli bir şehri ve o zamanın Alman Doğu Prusya eyaletinin başkentidir. Adını Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Mihail Kalinin’den alır.

Kaliningrad, Kaliningrad bölgesinin idari merkezi olan kuzeybatı Rusya’da bir şehirdir. Rusya’nın diğer bölgeleriyle sınırlarının olmaması açısından benzersizdir. Sadece Polonya ve Litvanya’ya komşudur ve Baltık Denizi ile sınırı var.

Kaliningrad Rusya’nın Rusya ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık denizi kıyısında bir toprağıdır. Evet yanlış duymadınız. Bu şehrin Rusya ile bir kara bağlantısı yok. Rus şehirleri arasında özel bir şehir olan Kaliningrad 1255 yılında haçlıların Töton tarıkatı tarafından kurulmuştur. 1945 yılında ikinci Dünya savaşında Sovyet askerleri tarafından işgal edilen şehir aralıksız bombardıman ve topçu saldırılara maruz kaldı. Eski adıyla Almanca Königsberg (Kralın dağı) olan şehir işgalin ardından sovyetler birliği tarafından Kaliningrad olarak değiştirildi. İkinci dünya savaşından en çok nasibini alan bu büyük tarihi şehirdeki yapıların %90 ı savaş sırasında yok oldu.

Kaliningrad FotoGünümüzde Kaliningrad bölgesinin sakinleri, Avrupa antik ve mimarisinden miras kalan anıtlarını dikkatlice korumaya çalışıyorlar: şehir kapıları, çok sayıda kale, kiliseler başta olmak üzere En değerli mimari anıtlar yavaş yavaş restore ediliyor. Bunlardan biri Kaliningrad’daki Katedral. Kneiphof’un tarihi adı ile bir adada yer almaktadır: Adadaki savaştan sonra hiçbir bina hayatta kalmamıştır. Burada katedralin duvarlarında Immanuel Kant’ın mezarı var. Sunak bölümünde Hohenzollern hanedanının Prusyası yöneticileri gömülüdür. Düzenin Tarihine göre, tapınak Kneiphof’un kuzey-doğu kesiminde 1297’de atılmıştır. Kilise Meryem Ana ve Aziz Adalbert’e adanmıştır. Bina yangında yanmış epey bir hasar gözükmektedir. Dış tasarımda sadelik göze çarpmaktadır. Tapınağın duvarlarının yıkılmasından önce, kutsal yazılar, heykeller, kabartmalar ve birçok süs eşyaları üzerine resimlerle süslenmiştir. Kuleler arasındaki boşlukta bir oyun alanı olup, güneybatı kulesinde eşsiz bir kütüphane vardı. Henüz bu yapılar restore edilmeyi beklemektedir.

ZENGİN GEÇMİŞE SAHİP BİR ŞEHİR

Kaliningrad, uzun zaman Almanya’nın güdümüne girdi. Şehrin tarihi, 1255 yılında, Teutonic Order şövalyeleri bir tepe üzerine kale koyup Königsberg (Kraliyet Dağı) olarak adlandırıldığında başladı. Şehir, İlk defa Yedi Yıl Savaşındaki zaferden sonra, 1758’de Rusya’ya geçti. Bununla birlikte, 1762’de topraklar Prusya krallığına geri verildi. Königsberg, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, Alman topraklarının bir kısmının SSCB’ye devredildiği 1946’da tekrar Rus toprağı oldu. O zaman, Sovyet partisi lideri Mihail İvanoviç Kalinin onuruna yeni bir isim, Kaliningrad, ortaya çıktı.

SAHİL KASABASI

Kaliningrad’ın denize doğrudan erişimi yoktur, şehir Pregoli Nehri’nin Kaliningrad Körfezi’ne birleştiği yerdedir, ancak burada, Rus donanması ve Baltık filosunun merkezi büyük bir liman bulunmaktadır. Plajlar, Kaliningrad yakınlarındaki kasabalarda olup, otobüs, minibüs veya trenle ulaşılabilmektedir. Ama şehrin kendisi bile deniz kokuyor, bazen burası rüzgarlı ve yağmurlu olabiliyor.

FİLOZOFLARIN ŞEHRİ

Dünyanın en büyük düşünürlerinden Immanuel Kant, Konigsberg’de doğdu ve yaşadı. Mezarı XIV yüzyılın katedralinin duvarlarında bulunur, burada ayrıca organ konserlerinin yapıldığı Kant Müzesi ve konser salonu da bulunmaktadır. İlginçtir ki, filozof tam da kentin Rus İmparatorluğuna geçtiği ilk zamanlarda yaşadı. Onun için İmparatoriçe Elizabeth’i almaya yemin etti. Eyalet tekrar Prusya’ya bağlandığında, Kant yeminini bozmak istemedi, bu yüzden ölümüne kadar bir Rus vatandaşı olarak kaldı.

KÜLTÜREL ŞEHİR

Kaliningrad’da düzenli olarak uluslararası müzik etkinlikleri düzenlendi. Bunlara ek olarak uluslararası etkinlikler: M. Tariverdiyeva, “Kaliningrad Sity Caz” caz festivali, rock festivali “Kaliningrad In Rock” ve diğerleri eklendi. Her sonbaharda “Baltık Mevsimi” sanat festivali gerçekleşir – Rusya’nın dört bir yanından gelen tiyatro toplulukları en iyi performanslarını sunarlar.

KEHRİBAR ŞEHRİ

Kentin sembollerinden biri, kırmızı tuğlalı kuledeki ünlü amber müzesidir ve bir zamanlar kentin savunma sistemine dahil edilmiştir. Müze koleksiyonu, farklı tonlarda, şekillerde ve boyutlarda “güneşli” taşlar sunar. En “ciddi” sergilenen taş 4 kilogramdan daha ağırdır. Burada dünyanın en büyük amber mozaiği “Rus” yer alıyor. O, 70 kilogramdan daha ağır ve neredeyse 3.000 parçadan oluşuyor.

AKADEMİK GELENEKLİ ŞEHİR

Kaliningrad’da 20’den fazla yükseköğretim kurumu var. En büyüğü – I. Kant adındaki BFÜ Binalarının bir parçası bir zamanlar, Konigsberg’deki Albertina Üniversitesi’ne aitti ve çalışmalarına 1544’te başladı. Kentin üniversitelerini ayrıca askeri denizciler, balıkçılık uzmanları, avukatlar ve diğerleri hazırlar.

KALİNİNGRAD ŞEHRİNDE GEZİLECEK YERLER

Kaliningrad’daki büyük alışveriş merkezlerinin, moda butiklerinin, salonlarının çeşitliliğini şaşırtacaktır. Bir fincan kahve ve arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz Kaliningrad kafeleri ve barlarında rahat vakit geçirebilirsiniz. Fakat bu şehire yolunuz düşerse görmeden dönmemeniz gereken bazı yerler var.

Kant Adası:

Kant adası, Pregel Nehri’nin ortasında, Kaliningrad’ın kalbinde yer almaktadır. Taş heykellerin yükseldiği geniş bir parka sahip ve büyük Katedraliyle göz dolduran Kant adası Kaliningrad şehrinin göz bebeğidir. Bugün, Kant adası kasaba halkı için favori bir tatil yeridir. Hemen hemen tüm yeni evliler bu adadaki Katedral etrafında fotoğraf çekimleri düzenlemektedirler. Adada bulunan 28 tramvay, 304 ev belediye binasıyla birlikte 1944 yılının ağustos ayında gerçekleştirilen bombalı saldırılar sonunda yıkıldı.

Katedral:

Kant adasındaki bu katedrale uğramadan dönmemenizi öneririz.

Balıklı köy

Ne yazık ki, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Kaliningrad’ın tarihi merkezi ağır hasar gördü. Ancak günümüzde birçok bina restore ediliyor. Örneğin, 2007 yılında, Balıklı Köyü, Alman tarzı biçiminde bir ticaret ve el sanatları bölgesi olarak yeniden inşa edildi.

Tarihi hayvanat bahçesi

Kaliningrad Hayvanat Bahçesi, Rusya’nın en büyük ve en eskilerinden biri olan Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne dahil edilmiştir. 1896’da Alman girişimci Hermann Klass tarafından açıldı.

Dünya okyanusu müzesi

“Sergiler” in bir parçası olan benzersiz bir sergi kompleksi su üzerindedir: tarihi filonun Dolgu boyunca uzanan gerçek gemiler (araştırma ve askeri), müze içi sergiler. Kompleksin ikinci kısmı – Karada, burada egzotik balıklı akvaryumlar, deniz kabuğu koleksiyonlar, mercanlar ve büyük bir ispermeçet balinasının iskeletini görebilirsiniz.

Kraliyet kapıları

Dünya Okyanus Müzesi’nin yakınında bulunan imaj, Konigsberg’in 750. yıldönümünde şehrin sembolü olarak seçildi. Bugün, burada kentin gelişimini ve kökenini anlatan «Büyük Elçilik» sergisi var. Kapının ziyaretçileri, şehir anahtarlarının bekçisi tarafından karşılanmaktadır – Prusya kedisi, onu rastgele okşamak, gelenekseldir.

NÜFUS

2015 yılı verilerine göre şehrin nüfusu 453.461’dir. Nüfusun; %84,4′ ünü Ruslar, %4′ ünü Ukraynalılar, %3,8′ ini Beyaz Ruslar, %0,7′ sini Ermeniler, %0,5′ ini Tatarlar, %0,5′ ini Litvanlar, %0,4′ ünü etnik Almanlar, %0,3′ ünü Polonyalılar ve geri kalan %2,4′ ünü diğer milletlerden insanlar oluşturmaktadır.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR