ESTERGON KALESİ – MACARİSTAN

Estergon Kalesi (Esztergomi Várszínház), Budapeşte‘nin 60 kilometre kuzey batısında ve Tuna Nehri kıyısında yer alıyor. Budapeşte gezilecek yerleri tamamladığınızda, türküler yakılan, Türk tarihi bakımından oldukça önemli olan bu güzel yapıyı ziyaret etmek gerek.

Macaristan sınırları içinde olan ve Tuna Nehri’ni tepeden gören Estergon Kalesi, on iki-on üçüncü yüzyıllarda yapılmış ve 1241’deki Moğol istilasına kadar Macar Krallığı’nın idari ve dini merkezi olmuş bir yapı. Bu yönüyle Macar tarihinde de özel bir yeri bulunan kale, elli yıldan fazla Osmanlı hâkimiyetinde kalmış.

Kale, Budapeşte’den Tuna Nehri boyunca Szentendre ve Visegrád’ı geçtiğinizde, şahane manzaralar eşliğinde ulaşabileceğiniz Estergon (Esztergom) kentinde yer alıyor. Macaristan’ın eski başkenti olan şehir, kalenin haricinde pek çok tarihi yapıyı da barındırıyor.

ESTERGON KALESİNİN TARİHİ

Tuna Nehri kıyısında, başkent Budapeşte’nin 43.3 kilometre kuzeybatısına düşen Estergon, Komârom Yönetim Birimi’nin sınırları içerisinde. 1950’lerden sonra hızlı bir endüstrileşme sürecine giren kent, günümüzde Estergon Kalesi başta olmak üzere 1828’de yapılan katedral Estergon Bazilikası ile turistik bir bölge konumunda.

Tuna Havzası’nda askeri ve ticari açıdan önemli bir noktada bulunan ve Roma döneminde kurulan Estergon şehri, on ila on ikinci yüzyıllar arasında Macar Krallığı’nın başkentlik yapmış. Kral IV. Bella’nın başkenti Budin’e taşımasından sonra bile önemini yitirmeyen kentin Türklerle tanışması 1526’da Budin’i alan Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşiyor.

Kanuni’nin Viyana üzerine yürüyüşü sırasında kale savaşılmadan sunulmuş olsa da, 1531’de bölgede etkin olmak isteyen Habsburglar tarafından kale tekrar ele geçirilir. 1543’ten sonra Osmanlı ve Avusturya arasında el değiştiren kale, 1606’da imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile Osmanlı topraklarına katılır.

Yenilgiyle biten İkinci Viyana Seferi’nden sonra Avusturya güçleri tarafından kuşatılan kale Osmanlılar tarafından teslim edilerek Estergon’da 140 yıl süren Osmanlı egemenliğini sona erer. Kent 1867’de ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlanır.

ESTERGON KALESİ’NDE GÖRÜLECEK YERLER

İçi kadar tepesinden izlenen Tuna Nehri manzarasıyla büyüleyici olan Estergon Kalesi, Türk ve Macar tarihi açısından ayrı bir yere sahip. Girişi, avlusu ve surlarıyla on ikinci yüzyıldan bu yana tarihe tanıklık eden kalenin üzeri camla örtülmüş temellerini görebiliyorsunuz. Kalenin en tepesine çıktığınızda ise, karşılaşacağınız Tuna Nehri manzarası ve Slovakya toprakları, gerçekten inanılmaz.

Osmanlı zırhları, kılıçları ve tüfeklerine dek pek çok tarihi anıyı simgeleyen objeleri bulabileceğiniz Savaş Müzesi de kalenin içerisinde, ancak bu bölümde fotoğraf çekmek yasak. Estergon Kalesi’nin en güzel fotoğraf karelerini yakalamak için yapılacak en doğru şey Slovakya’nın sınır kenti Štúrovo’ya geçmek. Buradan inanılmaz bir Tuna ve kale manzarası göreceğinize emin olun. İki ülkeyi birbirine bağlayan Mária Valéria Köprüsü ile karşıya geçebilir, buradan da güzel kareler yakalayabilirsiniz.