GELLERT TEPESİ – BUDAPEŞTE – MACARİSTAN

Gellert Tepesi, Budapeşte’de Danube üzerinden tüm ihtişamıyla yükselen ve ziyaretçilerine kentin panoramik bir görüntüsünü sunan, ülkenin en güzel bölgelerinden biri. Burası Budapeşte’nin dününü ve bugününü bir arada görebileceğiniz en güzel yer.

140 m yüksekliğindeki Gellert Tepesi’nin en ilginç yerleri arasında 2 dev anıt ve bir mağara kilisesi yer alıyor. İsmini, Macaristan’da Hristiyanlığın yayılmasındaki çabaları ile çok saygı gören pisikopos Gellert Sagredo’dan alan tepe, Budapeşte’nin yüksek noktalarından biri.

Göz alıcı yeşillikler içerisinde Elizabet Köprüsü’nün karşısında bulunan tepe, efsaneye göre St. Stephen’in ölümünün ardından isyancı Macarların Gellert’i varilin içine koyup tepeden yuvarladığı söyleniyor. Tepenin eteklerinde Gellért’in bir anıtı bulunmakta. Anıtın kaidesinden aşağı kat kat yapılmış şelale de huzur dolu bir etki yaratıyor.

140 metre yüksekliğindeki Gellert Tepesi, piskopos Gellert Sagredo’dan ismini almış. Kendisi Macaristan’da Hristiyanlığı yayan kişi olarak çok saygı gören biri. St. Stephen’in ölümünden sonra efsaneye göre isyancı pagan asiler Macarlar Gellert’i varilin içine koyup tepeden yuvarlamışlar.

Gellert Tepesi’nde bulunan kale Avusturya’lı Habsburg Hanedanlığı tarafından 1850-1854 yılları arasında Macar Kurtuluş Savaşı’ndan sonra şehri daha iyi kontrol edebilmek için yapıldı. Tepeye konuşlandırılmış bu kale ilk yapıldığı dönemlerde 200 m uzunluğu, 6 m yüksekliğe sahip duvarlara sahipti. Habsburglar, Budapeşte’yi Avusturya-Macaristan anlaşması sonucu terk ettikten sonra kalenin mülkiyeti de şehre geçti. Kalenin duvarlarının bir kısmı, Avusturya’ya karşı alınmış bir zaferin sembolü olarak yıkılsa da, Macar askerleri tarafından kullanılmaya devam edildi.