KAHRAMANLAR MEYDANI (MACARCA HÖSÖK TERE) – BUDAPEŞTE – MACARİSTAN

Hősök tere, Magyar’ların Yedi şefi ve diğer önemli Macar ulusal liderlerinin yanı sıra genellikle yanlış bir şekilde Mezar Mezarı olarak adlandırılan Heroes Anıt Taşı’nı içeren ikonik heykel kompleksi ile Macaristan’ın en büyük meydanlarından biridir.

Macaristan‘ın başkenti Budapeşte, Buda, Pest ve Obuda şehirlerinin birleşmesiyle meydana gelmiş oldukça güzel bir şehir. Gezmesi olduka keyifli, Avrupa’nın en güzel başkentlerinden. Berlin’den sonra Orta Avrupa’nın en büyük şehri.

Peşte’nin odak noktası Kahramanlar Meydanı (Macarca Hösök tere) Tuna Nehri’nin güney kısmındaki düz arazileri üzerinde yer alıyor. Kahramanlar Meydanı ve hemen yanındaki Varsliget Parkı, Budapeşte’nin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri. Macar halkı için büyük değere sahip meydanda Macar tarihinin en önemli liderleri ve savaş kahramanlarının heykelleri yer alıyor.

Burada ki metro durağı da 1896’da açılmış ve dünyanın en eskilerinden biri. Hatta UNESCO Dünya Mirası listesine bile alınmış.

Hem Kahramanlar Meydanı hem de hemen yanındaki Varsliget Parkı 19. yüzyıl sonlarında, 895 yılında Macaristan fethedenlerin 1000. yılı anısına yapılmış.

Açılışı ise bir yıl sonra 1896’da gerçekleşen anıt halen tam olarak tamamlanmamıştı ve hatta 1929 yılına kadar da tamamlanamadı. Albert Schikedanz adında Macar-Avusturya kökenli bir mimar tarafından tasarlanmış.

Budapeşte‘de yer alan Milenyum Anıtı 1895’de Macar hükümeti ülkenin 1000 yıllık geçmişindeki kahramanları onurlandırmak adına düşünülmüş. Anıtın yapılmasındaki ilk sebep 895 yılında başlayan Macar hükümdarlığının 1000. yılını anmaktı.

Heykeller ise aralarında kendisinin de bulunduğu bir çok farklı heykel yapmış olan György Zala ve birkaç diğer farklı heykeltraşlar tarafından yapılmış. Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Sarayı’na da ev sahipliği yapan meydanın en meşhur yeri ise 1900’da yapılan ve Macaristan’ın 1000. yılını temsil eden Milenyum Anıtı.

Kahramanlar Meydanında bulunan Milenyum Anıtı 1894’te Albert Schickedanz tarafından tasarlanmış ve 35 yıl sonra da yapımı tamamlanmış. Heykellerin çoğu ise György Zala tarafından dizayn edilmiş. Milenyum sütunu bu anıtın odak noktası.

Meydanın ortasındaki 36 metrelik sütunun en tepesinde Marcar kraliyet tacını ve elindeki apostol çift haçı tutan Başmelek Gabriel tasvir edilmiş. Milenyum Anıtı önünde de Meçhul Asker için bir anıt duruyor.

Sütunun tababnında, Macar Kabilelerini Karpat Havzasına götüren Macar şefleri temsil eden yedi atlı heykel var. Macar prens Arpad ve onun 6 savaşçısını betimleyen bronz atlı heykeller oldukça görkemli. Macar boyları, 896 yılında bugünkü Macaristan’a gelerek yerleştiler. 955 yılına kadar Balkanlarda büyük bir devlet kurdular. Bu devlet, 955 yılında Germenler tarafından yıkıldı.

Sütunun arkasında ise yarım daire şekiinde bir alanda, soldan sağa Predd, Huba, Kond ve Tas, Ond ve Teteny heykelleri var. Bu kişiler hakkında tarihi kayıtlarda hemen hemen hiçbir bilgi yok. Hepsinin bir hayal ürünü olduğu düşünülüyor. Sıralanmış heykeller Savaş, Barış, Çalışma, Yardım, Bilgi ve Zafer’i sembolize ediyor.

Yapıldığı günden bu yana meydanda bir çok özel etkinlikler yapılmış ve komünizm döneminde de Sosyalist rejimin getirdiği bayramlar da burada kutlanmış.

Meydanın en hüzünlü hikayesi Ruslar’a karşı ayaklandıkları için 17 bin gencin 2 gün içerisinde öldürülmesi. 1956 yılında Sovyet işgaline karşı başkaldırıyı yöneten lider Imre Nagy’nin cenaze seremonisi de 1989’da burada yapılmış.

Meydanda görebileceğiniz yerlerden Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi, Macar asıllı bir sanatçı olan Karoly Pulszky’ın (1853- 1899) bir çalışması. Müze içerisinde ilk galeri Macaristan’ın soylu ailelerinden Esterhazy Ailesi’ne ait.

Müzeden içeriye girdiğinizde sağda geçici sergilerin düzenlendiği salonlar, solda ise kalıcı koleksiyonlardan biri olan Klasik Antikçağ Koleksiyonu’nu görüyorsunuz. Yunan, Etrüsk, Roma ve Greko-Mısır sanatından örneklerin yer aldığı koleksiyonlar sergileniyor. Müzenin ikinci katında ise Eski Heykel Koleksiyonu var.

Kahramanlar Meydanı’nın yanındaki City Park (Városliget) dinlenmek için nefis. Dünyanın ilk şehir parkı olma özelliği taşıyan parkın ağaçları 1751’de dikilmiş.

Budapeşte’nin en büyük parkı aynı zamanda Budapeşte Hayvanat Bahçesi, Transilvanya kalelerinin replikası olan Vajdahunyad Kalesi ve Szechenyi Hamamına ev sahipliği yapıyor..