VİLNİUS KATEDRALİ – LİTVANYA

Vilnius Katedrali, sadece mimari anlamda en iyi yapılardan biri olmakla kalmaz, Litvanya tarihinden kalan büyüleyici ve tarihi bir mirastır aynı zamanda.13. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilen Vilnius Katedrali, Letonya Tarihi Müzesi’nin önünde heykeli bulunan Kral Mindaugas tarafından yaptırılmıştır. 1769 yılında gerçekleşen büyük bir yangın ile kulesinin çökmesinin ardından bir süre depo olarak kullanılmış, fakat sonraları onarılarak kullanıma açılmıştır.

Çeşitli fırtına ve yangınlara maruz kalarak zarar gören katedralin ön çatısındaki üç heykel yeni planın tarihi olan 1820 yılından sonra eklenir. St. Elena, St. Casimir ve St. Stanislaw olan heykelleri Litvanyalı heykeltıraş Kazimieras tarafından yapılır. Sovyetler tarafından yıkılan heykeller aslına uygun olarak 1997 yılında Stanislovas Kuzma tarafından yeniden hazırlanmıştır.

Bugün, Sereikiskes Parkı’nın yakınlarındaki Katedral Meydanı’nda yer alır. Katedral Meydanı ise Sovyet rejimini sonlandırmak için halkın bir araya gelerek elele verdiği ve Estonya’ya doğru uzanan, 595 kilometre uzunluğu ile tarihin en uzun insan zincirini oluşturarak özgürlük şarkısı söylemeye başladığı meydandır. 1989 yılındaki bu olaydan bir yıl sonra SSCB’den bağımsızlığını ilk ilan eden ülke Litvanya olmuştur. Vilnius kelimesi de Litvanyaca’da büyük dalga anlamına gelir.

Polonya – Litvanya birliğinin baş anıtı olan Vilnius Katedrali’nin orijinal adı St. Stanislav ve St. Vladislav Katedrali‘dir. Katedralin iç tarafı 16. ve 19. yüzyıllar arasında yapılan muhteşem fresklerle kaplanmıştır.

Litvanya Büyük Dükalığı’nda tanınmış birçok dük, rahip ve soylunun mezarı Vilnius Katedrali’nin içinde gömülüdür. Litvanya ve Polonya Kralı Granddük Aleksander, Büyük Vytautas, Dük Gediminas’ın torunu burada yatan önemli kişilerdendir.

Katedralinin yakınında bulunan çan kulesinin adı Belfry Katedrali‘dir. İlk olarak 13. yüzyılda inşa edilen katedralin 2. ve 3. katları 16. ve 17. yüzyıllarda inşa edilmiştir. 17. yüzyılda, bugün en üstündeki kat olan son kat inşa edilerek çan kulesi haline getirilmiştir. Kulenin toplam uzunluğu, ucundaki haç ile birlikte 57 metredir.

Şehrin en güzel yapılarından olan Vilnius Katedrali, 1387’de Litvanyalıların topluca Hristiyanlığı kabule etmesinden sonra inşa edilmiş. 1800’lü yılların başında ordusuyla buraya gelen Napolyon’a “keşke bunu yanıma alıp Paris’e götürebilsem” dedirtecek kadar güzel bir yapı.