TURAİDA KALESİ – LETONYA

Turaida Kalesi ( Letonca: Turaidas pils, Almanca: Treiden, Treyden, Rusça : Турайдский замок ; Livonca’da Thor’un bahçesi anlamına gelir ), Letonya’nın Vidzeme bölgesindeki Turaida’da, Gauja Nehri’nin karşı yakasında yakın zamanda yeniden inşa edilmiş bir ortaçağ kalesidir.

Tarih

Turaida kalesi, Müze Rezervi’ne hâkimdir ve görsel olarak onun en etkileyici unsurudur. Sigulda’da havadan veya Gauja nehrinin karşı kıyısından bakıldığında, Turaida kalesinin ağaçların üzerinde yükseldiği görülebilir. Bu açıdan bakıldığında, kalenin ön kısmı kuzey baş kasarasının kapı kulesi tarafından oluşturulmuştur. En yüksek olan ana kule merkezde konumlanmıştır ve arkadan görünüşü, kule şeklindeki güney bölümü ile güney baş kasarasını oluşturmaktadır.

Kalenin inşasına 1214 yılında Riga Başpiskoposu Albert’in Livonyalı Kılıç Kardeşlerine ( yakında Töton Tarikatı ile birleşecek ) verdiği talimat üzerine Livonyalıların ahşap kalesinin daha önce bulunduğu yerde başlandı. Bir kale duvarı tipi kale inşa edildi ve ‘Barış Ülkesi’ olarak tercüme edilen Fredeland olarak adlandırıldı, ancak yerel olarak Livonya’daki ‘Turaida’ adıyla daha iyi tanındı ve günümüze kadar hayatta kaldı. Kale, büyük ölçüde Baltık haçlı düzenlerinin klasik kırmızı tuğlalı yapısında inşa edildi. Kalenin savunma sisteminin iyileştirilmesi sonraki yüzyıllarda da devam etmiş ve 14. yüzyılda kule şeklindeki güney bölümü inşa edilmiş; 15. yüzyılın başında ateşli silahlar icat edildiğinde, yarı yuvarlak batı kulesi inşa edildi. Kalenin iç avlusuna da konutlar ve barınma yerleri yapılmıştır. 17. yüzyılda kale stratejik önemini kaybetmeye başlasa da küçük çaplı yeniden yapılanma çalışmaları yapılmıştır. 1776 yılında çıkan bir yangından sonra terk edilmiş ve giderek harap hale gelmiştir.

20. yüzyılın başlarında, savunma duvarının yalnızca ayrı parçaları ve bazı binalar – ana kule, yarı yuvarlak kule ve batı bölümü – kaldı. 1976 yılından itibaren düzenli olarak sürdürülen arkeolojik kazılar, ardından kalenin eski durumunu ortaya çıkaran yenileme ve konservasyon çalışmaları ile devam etmiştir. Restore edilmiş binalarda tuğla kalenin tarihi ve Gauja Livonyalılar hakkında sergiler mevcuttur. Ana kulenin seyir noktasından, göz alıcı Gauja vadisinin eşsiz manzarasını ve Turaida Müze Rezervi bölgesini görmek mümkündür.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi