KUTSAL TESLİS KİLİSESİ – VİLNİUS / LİTVANYA

İlahi Merhamet Tapınağı veya Vilnius’taki Kutsal Teslis Kilisesi (Litvanca: Vilniaus Dievo Gailestingumo šventovė), Aziz Faustina Kowalska’nın başlattığı bir bağlılık olan İlahi Merhamet’e adanmış bir tapınaktır.

TARİH

Mevcut kilisenin (Dominikonų St. 12) yerinde, 15. yüzyılda Gotik tek nefli bir kilise inşa edildi ve Holy Trinity Kilisesi olarak adlandırıldı. 1748 ve 1749 yangınlarından sonra yeniden inşa edildi: üzerine yeni bir papaz evi ve iki kule inşa edildi ve Gotik apsisin yerine yeni bir portal dikildi. Kilise üniversiteye aitti; dekanlarından biri üniversite rektörü, Cizvit gökbilimci Marcin Odlanicki Poczobutt’du. Çarlık makamları burayı 1821’de bir Rus Ortodoks kilisesine dönüştürdü, ancak 1920’de Katoliklere iade edildi. Sovyet döneminde kilise terk edildi. 18 Nisan 2004 Pazar günü İlahi Merhamet’te, Kardinal Audrys Bačkis’in gözetiminde kilise restore edildi, kutsandı ve İlahi Merhamet Mabedi adını aldı. Kilise, 1934 yılında sanatçı Eugeniusz Kazimirowski tarafından Aziz Faustina Kowalska’nın vizyonuna göre boyanmış olan orijinal Merhametli İsa İmgesinin sergilenmesine uyarlandı. Şafak Kapısı ve İsa sana güveniyorum duası on bir dilde

İLAHİ MERHAMETİN RESMİ

Eugeniusz Kazimirowski, resminde İsa’yı Rahibe Faustina’nın vizyonlarında gördüğü şekilde tasvir etti. Sağ eli kutsamak için kaldırdı ve Kalbinden (yaşamı ve bağışlamayı simgeleyen) iki ışın çıktı. Merhametli İsa İmgesi Haziran 1934’te tamamlandıktan sonra, Bernardine Sisters manastırının koridorunda, Blessed Michał Sopoćko’nun rektör olduğu St. Michael Kilisesi’nin yanında tutuldu. İsa, Aziz Faustina’nın görümlerinden birinde ona, heykelin kilisenin ana sunağının üzerinde, onurlu bir yere konmasını dilediğini ifade etmişti. Uygun bir şekilde, Merhametli İsa İmgesinin alenen saygı gördüğü ilk yer, Şafak Kapısı olan Merhametli Annesinin Şapeli idi. Nisan 1935’te, Paskalya’dan sonraki ilk Pazar gününe kadar üç gün boyunca, görüntü sadık insan kalabalığı tarafından onurlandırıldı. Bu olay aynı zamanda, İsa’nın Tutkusu, ölümü ve Dirilişinin üzerinden bin dokuz yüz yıl geçtiği için Dünyanın Kurtuluşunun Jübile Yılı’nın da kapanışına işaret ediyordu. 1937’de Paskalya’dan sonraki ilk Pazar günü – şimdi İlahi Merhamet Pazarı – görüntü Vilnius’taki St. Michael Kilisesi’nde ana sunağın yanına asıldı.

Kutsal Üçlü’nün eski kilisesinde, 2005’ten beri İlahi Merhametin kutsal alanı bulunmaktadır. Ardından, komşu [Polonya] kilisesinden St. Merhametli İsa’nın görüntüsü buraya taşındı. Bu, Polonyalı azınlığın memnuniyetsizliğine neden oldu. Kilisenin kendisi küçüktür ve bir sıra eski kiralık evlerin içinde yer almaktadır. Sözü edilen görüntü ve onunla ilişkilendirilen kült nedeniyle burası çok sayıda hac ziyareti için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi