AZİZ PARASKEVA ORTODOKS KİLİSESİ – VİLNİUS / LİTVANYA

Tapınak, Litvanya Prensi Olgerd’in ikinci karısı, Tverskaya Prensesi Ulyana Alexandrovna’nın pahasına inşa edildi. 1415’ten itibaren Litvanya metropollerinin katedral kilisesiydi. Tapınak ilkel bir mezar kasasıydı, Büyük Dük Olgerd, karısı Ulyana, III. İvan’ın kızı Kraliçe Elena Ioanovna zeminin altına gömüldü. 1596’da katedral Uniates’in eline geçti, içinde bir yangın çıktı, bina bakımsız kaldı, 19. yüzyılda devlet ihtiyaçları için kullanıldı. Büyükşehir Joseph’in (Semashko) inisiyatifiyle II. Aleksandr tarafından restore edilmiştir. Tapınak savaş sırasında hasar gördü, ancak kapatılmadı. 1980’lerde tadilat yapıldı, duvarın korunmuş antik kısmı kuruldu. Eski yığma taş parçalarıyla Gedemin’in kulesi aynı taştan yapılmıştır. Adı üstünde tapınak Kutsal Büyük Şehit Paraskeva Didjoi Caddesi’nde. Vilnius. Prens Olgerd’in ilk karısı Vitebsk Prensesi Maria Yaroslavna tarafından inşa edilen Litvanya topraklarındaki ilk taş kilise. Bu tapınakta, Polonya kralı olan ve Pyatnitsky tapınağına sunulan Jagiello (Jacob) dâhil, Büyük Dük Olgerd’in (iki evlilikten) 12 oğlunun tümü vaftiz edildi. 1557 ve 1610’da tapınak yandı, son kez yeniden inşa edilmedi, çünkü bir yıl sonra 1611’de Uniates tarafından ele geçirildi, yakında yanmış tapınağın yerinde bir taverna ortaya çıktı. 1655’te Vilnius, Çar Alexei Mihayloviç’in birlikleri tarafından işgal edildi ve kilise Ortodoks’a iade edildi. Tapınağın restorasyonu 1698’de Peter I pahasına başladı, bir sürüm var – Rus-İsveç savaşı sırasında Çar Peter burada İbrahim Hannibal’i vaftiz etti. 1748’de tapınak tekrar yandı, 1795’te tekrar Uniates tarafından ele geçirildi, 1839’da Ortodoks’a iade edildi, ancak çökmüş bir durumda. 1842’de tapınak restore edildi. Hatıra

Plaketi 1962’de Pyatnitskaya kilisesi kapatıldı, müze olarak kullanıldı, 1990’da Litvanya Cumhuriyeti yasalarına göre inananlara iade edildi, 1991’de Vilna ve Litvanya Büyükşehir Chrysostom tarafından kutsama töreni yapıldı. 2005 yılından bu yana, Pyatnitskaya kilisesinde Litvanya dilinde bir ayin kutlanmaktadır. Onuruna tapınak En Kutsal Theotokos’un simgeleri “İşaret” Gedeminas Bulvarı’nın sonunda yer almaktadır. Vilnius. 1899-1903’te inşa edilmiş, I. Dünya Savaşı sırasında kapatılmış, daha sonra hizmetlere devam edilmiş ve kesintiye uğramamıştır.

Kaynak: Litvanya Ortodoks kiliseleri