TRAKAİ – LİTVANYA

Trakai Karayca: Troch, okunuşu Troh/Trok Litvanya’da bulunan tarihi ve turistik bir şehirdir. Litvanya’nın başkenti Vilnius’un 28 km batısında yer alır. 11.52 km2 alan üzerine kurulu şehrin nüfusu 2007 sayımına göre 5.357[2] kişidir. Trakai’nin tarihi boyunca şehirde Karaylar, Tatarlar, Litvanyalılar, Ruslar, Yahudiler ve Polonyalılar yaşamıştır.

Trakai Litvanya’nın Güneybatısında başkent Vilnius’a 28 km uzaklıkta 38 Bin nüfuslu tarihi ve turistik bir şehirdir. Bölgede ise küçük büyük 200 göl bulunmaktadır. Trakai kalesi Litvanya’nın en bilinen kalesidir. Kalede yaz aylarında Festival ve benzeri etkinlikler yapılmaktadır. 1962 yılından beri de kale içinde bir müze bulunmaktadır.

Trakai’nin en belirleyici özelliklerinden biri de şehrin farklı milliyetlerden insanlar tarafından kurulması ve korunmasıdır. Burada Karaim, Tatar, Litvanya, Rus ve Polonya toplumları bir arada yaşarlar.

Trakai’nin ilgi çeken bir başka özelliği, sayısı gün geçtikçe azalan Karay Türklerinin de burada yaşıyor olması. 1300’lü yılların sonlarında Litvanya ve civarında bölgeyi savunacak ve toprağı işleyecek yeterli nüfus olmayınca, çoğunluğu Kırım’a göç etmiş Karay Türkleri’nden bir kısmı buraya yerleştirilmiş. Kendilerine çeşitli ayrıcalıklar da tanınınca, yüzyıllardır yaşamlarını bu bölgede sürdürmeye devam etmişler.

Karay Türkleri’nin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bu nedenle, kendi toplulukları dışında evlenmeme kurallarından bile vazgeçmişler ancak azalmayı engelleyememişler. Ünlü yazarlarımızdan Refik Halit Karay’ın da (soyadından anlayacağınız gibi) Karay Türklerinden olduğu biliniyor. Trakai ‘nin Alanya ile “kardeş şehir” olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Trakai Tarihi Millî Parkı en önemli turistik alanıdır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi