SVETA PETKA SAMARDZHİİSKA KİLİSESİ – SOFYA / BULGARİSTAN

Serdika metro kompleksinin merkezinde yer alan bu küçük kilise, Osmanlı egemenliğinin ilk yıllarında (14. yüzyılın sonları) inşa edilmiştir, bu da onun batık profilini ve göze çarpmayan dış cephesini açıklar. İçeride 16. yüzyıldan kalma bazı duvar resimleri var. Bulgar milli kahramanı Vasil Levski’nin burada gömülü olduğu rivayet edilir.

11. yüzyılda inşa edilen bu şirin kilisenin dış cephesi çok sadedir. Artık kapatılan küçük bir ışıklık dışında içeride doğal gün ışığı yok. Kiliseye girerken üst kata çıktığınızdan emin olun, 15. yüzyılın başlarından kalma duvar resimlerinin kalıntılarını görün, ancak duvar resimlerinin konusu Osmanlı işgali öncesine kadar uzanıyor.

Ulusal kahraman Vassil Levski’nin Osmanlı hükümdarları tarafından asıldıktan sonra buraya gömüldüğü söyleniyor ve duvardaki bronz plaket bunu anıyor, ancak kalıntılarının burada yattığına dair bir kanıt yok.

Samardzhiiska takma adı, kiliseyi destekleyen ve yakınlarda pazarları olan deri ustaları için Bulgarca kelimeden geliyor.

Saddlers St Petka Kilisesi, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan bir ortaçağ Bulgar Ortodoks kilisesidir. Hem modern hem de antik kentin tam merkezinde, TZUM alt geçidinde yer alan, kısmen toprağa kazılmış küçük, tek nefli bir yapıdır.

Kaynak: Wikipedia