GAZİ MEHMET PAŞA HAMAMI – PRİZREN / KOSOVA

Prizren şehir merkezinde, cami ile aynı ismi taşıyan ve Balkanlar’ın en büyük3 hamamından biri kabul edilen Gazi Mehmet Paşa Hamamı, 1574 yılında inşa edilmiştir.

Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Kosova’nın Prizren şehrinde yer almaktadır. 1573 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun en ihtişamlı zamanlarında inşa edilmiştir. 1926 yılına kadar aktif olarak hizmet veren tarihi hamam, 1944 yılında tamamen kapatılmıştır. Günümüzde yalnızca kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Osmanlı egemenliği döneminde inşa edilen Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Prizren şehir merkezinde bulunmaktadır. O dönemin simgelerinden biri olan Gazi Mehmet Paşa Hamamı, üç yıl süren yenileme çalışmalarına tabi tutulmuştur. Hamam UNESCO tarafından karşılanan bir maddi destek ile onarılmış ancak kubbe üzerinde bulunan kurşunların çalınmasıyla bir yıl sürmesi beklenen çalışmalar uzatılmıştır. Hibe edilen 200 bin dolarlık bütçe ile başlayan yenileme çalışmaları, yaşanılan problemler yüzünden zamanla yetersiz kalmıştır. Hamam, Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle tamamlanma aşamasına gelmiştir. İç yenileme çalışmaları için gerekli bütçeyi beklemektedir.

Gazi Mehmet Paşa Hamamı, kadınlar ve erkekler için ayrılmış iki bölümden oluşmaktadır. Gazi Mehmet Paşa Camii ile aynı ismi taşıyan yapı, Balkanlar’ın en büyük hamamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

16. yüzyıldan kalma hamam, Osmanlı mimarisinin en nadide yansımalarından biri olarak günümüzde de önemli bir konumdadır. Hamamın hemen arkasında 1831 yılında yaptırılan Emin Paşa Camii bulunmaktadır. Gazi Mehmet Paşa Hamamı, günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: YTUR