AZİZ MİHAİL KATEDRALİ – BELGRAD / SIRBİSTAN

Belgrad’ın merkezindeki bir Sırp Ortodoks Kilisesi’dir. Sırbistan’daki en önemli ibadethanelerden birisidir.

TARİHİ

Katedral yapılmadan önce, aynı yerde bulunan kilise, zamanında fazlasıyla hasar gördüğü için Miloš Obrenović’in kararı ile yıktırılmış ve Pancevo’lu mimar Adam Friedich Kwerfeld tarafından yeni katedral tasarlanmıştır. Aziz Mihail’e adanan kilisenin inşası 1837’den 1840’a kadar sürmüştür. Kilise geç barok unsurlarıyla klasisizm tarzında inşa edilmiştir. Altın kaplama ikonostasisler, duvarlar ve kemerlerin üzerindeki ikonlar 19.uncu yüzyılın en ünlü Sırp ressamlarından biri olan Dimitrije Avramović tarafından boyanmış ve yapılmıştır.

Pancevo’lu mimar Adam Friedich Kwerfel tarafından yeni bir katedral tasarlanmış. St. Mikail’e adanan yeni kilisenin i inşası 183den e 1840’a kadar sürmüştür. Kilise geç barok unsurlarıyla klasisizm tarzında inşa edilmiştir. Altın kaplama ikonostasisler, duvarlar ve kemerlerin üzerindeki ikonlar 19. yüzyılın en ünlü Sırp ressamlarından biri olan Dimitrije Avramović tarafından boyanmış ve yapılmıştır.

Obrenović’in isteği üzerine Pancevo’lu mimar Adam Friedich Kwerfeld tarafından tasarlanmış ve inşası 1837 ile 1840’a kadar sürmüştür. Kilise geç barok unsurlarıyla klasisizm tarzında inşa edilmiştir. Kilise, Mikâil’e adanmıştır. Altın kaplama ikonostasisler, duvarlar ve kemerlerin üzerindeki ikonlar 19.uncu yüzyılın en ünlü Sırp ressamlarından biri olan Dimitrije Avramović tarafından boyanmış ve yapılmıştır.

Kilisenin en önemli yeri ise hazinedir. III. Stephen Uroš ve Stefan Štiljanović’ın kutsal emanetleri ve yanı sıra Obrenović Hanedanı’ndan Sırp hükümdarların (Miloš Obrenović, III. Mihailo Obrenović ve II. Milan Obrenović) mezarları bulunmaktadır.

Patriklik, Viktor Lukomski tarafından tasarlanmış inşası 1934’ten 1935’e kadar sürmüştür. Katedralin karşısında yer almaktadır. Üst cephede bir nişin içinde Yahya’nın mozaiği bulunmaktadır. Binanın doğu bölümünde Simeon’a adanmış bir şapel bulunmaktadır. Ohrid’li ustaların yaptığı oymalı ikonostatisler vardır ve Vladimir Predojević tarafından 1935 yılında ikonlar boyanmıştır. Aziz Mihail Katedrali Sırp Cumhuriyeti tarafından korunmaktadır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedisi