PRİMOSTEN – HIRVATİSTAN

Primosten | Primosten, Sibenik’in 30 km güneydoğusunda bulunan küçük bir liman kentidir. 16. yüzyılda adadaki yerleşimi ana karaya bağlamak için bir köprü inşa edildi. “Primosten” adı “köprü” anlamına gelir. Yedi küçük ada ile çevrili Primosten, kimseyi kayıtsız bırakmayan doğadan gelen özel bir armağandır.

Primosten, iki yarımadadan ve D8 yolunun üzerinde bulunan birkaç küçük köyden oluşu ZADAR’DAN – PRİMOSTEN’E RESİMLER / HIRVATİSTANr . İlk yarımadanın adı Primosten (yoldan fark edilebilir) ve ikincisi Raduca’dır . Geçmişte Primosten’in bir ada olduğu söylenir, ancak yerel halk onu anakaraya bağlamak istediği için bir set inşa ettiler.
Diğer yarımada olan Raduca, bugün çoğunlukla şehrin en büyük otel kompleksi olan Zora oteli ile ünlüdür. Çok sayıda konaklama seçeneği, hatta uygun fiyatlı seçenekler sunar.

Primosten, birçok dar sokağı ve tipik eski Akdeniz şehir merkezi ile Adriyatik’teki en güzel şehirlerden biridir. Eski şehir, mutfağı en zorlu lezzetleri tatmin edecek kafeler, barlar ve restoranlarla çevrilidir.
Primosten, dünyada Babic adlı birinci sınıf kırmızı şarapla tanınır. Şehrin herhangi bir restoranında şarabı tadabilirsiniz.
Üzüm yetiştiriciliğine ek olarak, zeytin yetiştiriciliği de kasaba ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Zeytinyağı en yüksek kalitededir. Kasabaya sadece birkaç kilometre uzaklıkta Kremik denilen yatlar ve tekneler için ünlü bir marina var.

Fiesta ve Primosten kullanımları (Ağustos ayının ilk haftası) gibi yaz aylarında gerçekleşen birçok kültürel ve eğlence etkinliği. Önemli dini bayramlar arasında Our Lady of Loretta (9 ve 10 Mayıs) ve Our Lady of Porto’nun (27 Temmuz), şehir ve deniz çevresinde büyük bir alayın gerçekleştiği tatiller yer alır.
Primosten ikizi iki yarımadayı kapsar: ilki tarihi şehir merkezinde, diğerinde ise otel kompleksleri yer alır. Primosten Rogoznica ve Dalmacija’nın en popüler turizm beldelerinden biridir. 60 yıllık turizm geleneği başladı. Tarihi şehir merkezi küçük bir tepe üzerinde yer alır ve 1485 yılında inşa edilen ve 1760 yılında yenilenen St. Jurj kilisesine giden birçok küçük sokak ve şehir mezarlığı ile karakterizedir. Mezarlık, deniz ve kasaba için harika bir prinelişte yatıyor. Primosten, güneşli plajları ve şemsiye çamlarıyla parlayan mavi denizi arasında dar sokaklarıyla Dalmaçya’nın en romantik şehirlerinden biri olarak biliniyor.
PRİMOSTEN PLAJLARI

Kasaba, güzel ve kristal denizi ile kilometrelerce çakıl taşlı plaja sahiptir. Muhtemelen ana turist aslarından biridir. Plajların hemen üzerinde, deniz kenarında güzel bir gezinti yeri var. Gezinti yeri, Raduca yarımadasının tamamının çevresinden geçer ve yerin birkaç kilometre kuzeyinde bulunan Kamp’a kadar devam eder.

PRİMOSTEN’DEKİ AZİZ GEORGE KİLİSESİ

En anıtsal yapı Aziz George kilisesidir. Yarımadanın en yüksek noktasında yer almaktadır. Kilise 15. yüzyılda Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Çan kulesi 20. yüzyılda inşa edilmiştir

PRİMOSTEN’DE OUR LADY OF LORETO HEYKELİ

Ziyaret edilecek bir başka ilginç yer ise Primosten kasabası ile Marina Kremik arasındaki tepede bulunan Our Lady of Loreto heykeli. Yol asfalt olmadığı için oraya arabayla gitmemenizi öneririm. Bunun yerine, D8 yoluna yakın bir yere bir araba bırakabilir ve tepeye yürüyerek çıkabilirsiniz. Tepeye tırmanmak yaklaşık 20 dakika sürer. Yanınıza biraz su alın çünkü biraz yorucu olabilir. Sıcak güneşli zamanlarda oraya gitmekten kaçının.
Heykeli ziyaret etmenin yanı sıra tepenin üstünden yarımadanın güzel bir panoramik görüntüsüne sahip olabilirsiniz. Heykelin hemen yanında bulunan küçük bir kafede en sevdiğiniz içeceği içebilirsiniz.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR