LUGANO’DAN ALTDORF’A RESİMLER – İSVİÇRE

ALTDORF, URİ – İSVİÇRE

Altdorf (bazen onu diğer “Altdorf’lardan ayırmak için Altdorf UR olarak yazılır; Almanca” eski köy “anlamına gelir) İsviçre’de tarihi bir kasaba ve belediyedir. Bu başkentidir İsviçre’nin ait Uri .

Belediye 10.21 kilometrekarelik (3.94 sq mi) bir alanı kaplar ve burada Urnersee olarak adlandırılan Lucerne Gölü’ne akan Reuss ağzının yaklaşık 2 kilometre (1.2 mil) güneyinde yer alır . Altdorf kasabası [not 1] , deniz seviyesinden 458 metre (1.503 ft) yükseklikte , sağda, Reuss’un doğu yakasında, aksi takdirde dik ve dik ile arasında 2 kilometre (1.2 mil) çapa kadar düz, alüvyal bir arazi üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 3.000 metre (9.800 ft) yükseklikte yüksek Alp dağları, ancak belediye ayrıca Altdorf’un yaklaşık 1.000 metre (3,300 ft) yukarısında Eggbergen’in Alp mera manzarasını da kapsar.

Ayrıca iki geçtiği için doğru kavşak olan Aziz Gotthard güney aracılığıyla önemli kuzey-güney eksenine Alpler ve Klausen Geçidi doğuda. Altdorf, Gotthard hattında oturuyor ve dünyanın en uzun demiryolu tüneli olan yeni Gotthard Base Tüneli’ne girişten önceki son tren istasyonu.

Altdorf’un resmi dili (İsviçre Standart çeşidi) Almancadır, ancak ana konuşma dili, Alemannik İsviçre Almancasının yerel çeşididir.

Altdorf , Reuss’un sağ kıyısı ile doğudaki Rossstock’un dik yamaçları (2,461 m ( 8,074 ft)) arasında , Reuss tarafından düz alüvyal düzlükte bulunan kasabadan oluşur . Yarı yolda (yaklaşık 1.000 metre (3.300 ft)) , kasabanın yukarısındaki yüksek bir terasta yer alan dağınık Eggberge mezraları da belediyeye aittir. Altdorf belediyelerini bitişik Attinghausen ve Seedorf batısında, Reuss genelinde Flüelen , liman köye Urnersee kuzeyinde, Bürglen içinde Schächental güney doğusunda ve ve Schattdorf güneye.

Belediye, 2006 yılı itibarıyla 10,2 km 2 (3,9 sq mi) alana sahiptir. Bu alanın% 35,9’u tarım amaçlı kullanılırken% 39,3’ü ormanlıktır. Arazinin geri kalanının% 23’ü yerleşiktir (binalar veya yollar) ve geri kalanı (% 1,9) üretken değildir (nehirler, buzullar veya dağlar). 1993/97 arazi araştırmasındaToplam arazinin% 37,2’si ormanlıktır. Tarım arazisinin% 0,7’si tarım veya meralar için kullanılırken,% 35,2’si meyve bahçeleri veya asma bitkileri için kullanılmaktadır. Yerleşim alanlarının% 11,3’ü bina kaplı,% 2,6’sı endüstriyel,% 0,8’i özel gelişmeler,% 1,5’i park ve yeşil kemer ve% 6,7’si ulaşım altyapısıdır. Verimsiz alanların% 1,1’i verimsiz akan sudur (nehirler), bitki örtüsü için çok kayalık olan% 0,6’sı ve diğer verimsiz arazilerdir.

TARİH

Altdorf’ta bir yerleşimin en eski kanıtı, MÖ 3. yüzyıldan kalma birkaç La Tène dönemi bronz balta kafaları ve demir aletlerdir. Bu bölgeye yerleşen insanlar başlangıçta ormana yerleştiler ve Reuss kıyılarına doğru genişlediler. Reuss periyodik olarak sular altında kaldığında, alçak yerleşim yerleri tahrip edildi ve sakinler, Altdorf adının olası bir kaynağı olan “eski şehre” geri götürüldü.

Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Altdorf’un yerel Gallo-Roma nüfusu, 7. yüzyılda Germen Alamanni ile karışmaya başladı. Bunun en erken kanıtı, yerel St Martin Kilisesi’nde bulunan silahlı bir süvari mezarıdır (670-680 tarihli).

Mevcut şehir ilk olarak 1223’te Alttorf olarak bahsedilirken, 16 ila 19. yüzyıllardan bazı kaynaklarda zaman zaman Uri olarak bahsedilir.

Altdorf, efsaneye göre William Tell’in oğlunun kafasından elmayı vurduğu yer olarak bilinir. Geleneğe göre bu hareket, 1895’te eski bir kulenin eteğinde (başarıyı anmak için kaba fresklerle ), Tell ve ona ait güzel bir bronz heykelin ( Zürih Richard Kissling tarafından ) kurulduğu pazar yerinde gerçekleşti. Oğul. 1899’da, Schiller’in Wilhelm Tell oyununu sahnelemek için kasaba merkezinin yakınında bir tiyatro açıldı. Aynı yıl Altdorf’tan Schächental üzerinden ve Klausen Geçidi üzerinden (1.948 metre (6,391 ft)) Linthal köyüne yeni bir araba yolu açıldı.(46 kilometre (29 mil)) ve böylece Glarus’a .

1906’da Altdorf-Flüelen tramvayı , Altdorf’un merkezini Flüelen tren istasyonuna bağlamak için inşa edildi . Elektrikli tramvay, yerini bir otobüs servisi ile değiştirdiği 1951 yılına kadar işletildi.

DEMOGRAFİ

Altdorf’un nüfusu (31 Aralık 2019 itibariyle) 9.537’dir.2017 yılı itibarıyla 1.347 kişi veya nüfusun% 14,8’i yabancı uyruklulardan oluşuyordu.  2008’den 2017’ye kadar nüfus yıllık% 0,8 oranında arttı. Nüfusun çoğu (2000 yılı itibariyle ) Almanca (% 88,3) konuşmaktadır, Sırp-Hırvat en yaygın ikinci (% 4,2) ve İtalyanca üçüncü (% 2,5).  2007 itibariyle nüfusun cinsiyet dağılımı% 48,4 erkek ve% 51,6 kadındır.

Altdorf’ta nüfusun yaklaşık% 65,2’si (25-64 yaş arası) ya zorunlu olmayan lise eğitimini ya da ek yüksek öğrenimi (üniversite ya da Fachhochschule ) tamamlamıştır.

Altdorf’un işsizlik oranı % 1,45. 2005 itibariyle, birincil ekonomik sektörde çalışan 137 kişi ve bu sektörde yer alan yaklaşık 49 işletme vardı. İkincil sektörde 1.748 kişi istihdam edilmektedir ve bu sektörde 77 işletme bulunmaktadır. Üçüncül sektörde 3.585 kişi istihdam edilmektedir ve bu sektörde 403 işletme bulunmaktadır.

TARİH MÜZESİ VE HAUS FÜR KUNST URİ

1905’te Gottardstrasse’de, kasaba merkezinin hemen güneyinde, yerel antika, silah ve yöresel mobilyaların yanı sıra Andermatt doğumlu Felix’in güzelleri de dahil olmak üzere önemli Uri vatandaşlarının portrelerinden oluşan bir koleksiyonun bulunduğu bir Müze açıldı. Maria Diogg ( 1762–1834 ). Burada, ailesi Hospental’den gelen , İsviçre doğumlu Amerikalı sanatçı Adolfo Müller-Ury’nin (1862–1947) , aralarında Papa Pius X , Papa Pius XI , Kardinal Merry del Val, sanatçının babası Alois Muller’in portreleri de dahil olmak üzere çeşitli tabloları bulunmaktadır . Domherr Josef Muller amca ve büyük bir alegorik çalışma Alpenrose und Edelweiss . Müze 1990’larda genişletildi.

Kısa bir süre önce kasaba, Haus für Kunst Uri’yi Herrengasse 2’de, çekici bir sergi alanı yaratan geniş ve çağdaş bir uzantı ile kısmen dönüştürülmüş tarihi bir evde kurdu. Uri’den İsviçreli ve uluslararası çağdaş sanatçıların çalışmaları burada sergileniyor ve bazen daha önceki tarihi sanat sergileri var.

İKLİM

1961 ile 1990 yılları arasında Altdorf, yılda ortalama 133,7 gün yağmur yağdı ve ortalama olarak 1.099 mm (43.3 inç) yağış aldı. En yağışlı ay Ağustos olup, bu sırada Altdorf ortalama 135 mm (5,3 inç) yağış almıştır. Bu ayda ortalama 13,2 gün yağış görüldü. Yağış günlerinin en çok olduğu ay, ortalama 14,4 ile Haziran oldu, ancak yalnızca 127 mm (5,0 inç) yağışla. Yılın en kurak ayı, 13,2 günde ortalama 66 mm (2,6 inç) yağışla Şubat oldu. Göre Köppen İklim Sınıflandırması sisteminin, Altdorf Cfb veya Marine West Coast İklim olarak sınıflandırılır.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2010 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.