VİLNİUS – LİTVANYA

Vilnius (Lehçe: Wilno) Litvanya‘nın başkenti ve en büyük şehri.

Çeşitli asırlarda yapılmış 1.500 kadar tarihi esere sahip Vilnius’un eski şehir bölümü Dünya Miras Listesi‘ne alınmıştır. Baltık Denizi‘nden 312 km uzakta yer alan şehrin nüfusu 555.000’dir. 1579-1795 ve 1920-1939 yılları arasında Polonya‘nın egemenliğinde kalmıştır.

Şehir nüfusunun  % 57.8’i Litvan, % 18.7’si Leh, % 13.9’u Rus,  % 4’ü Beyaz Rus‘tur.

Vilnius, Litvanya’nın en büyük şehri ve başkentidir. Litvanya’nın güneydoğusunda yer alan kent aynı zamanda Baltık Devletlerindeki en büyük ikinci büyük şehridir.

Vilnius adı tarihte ilk kez Gediminas’ın yazdığı mektuplarda geçmektedir. “Old Town” adındaki eski şehir tüm güzellikleri ve mimarisi ile 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilmiştir. 20. Yüzyılda Musevi’lerin önderliğindeki şehir Napolyon’un 1812 de dediği “Kuzeyin Kudüsü” sözünden esinlenerek “Litvanya’nın Kudüsü” olarak tanımlanmıştır. Vilnius 2009 yılında Avusturya’nın Linz şehri ile beraber Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.

Kent ismini Vilnia Nehri’nden almaktadır. Bu isim Litvanya dilinde “dalgalanma” anlamını ifade etmektedir.  Çalkantılı bir tarihin ardından modern bir görünüm kazanan kent günümüzde Avrupa’nın önde gelen kültür merkezlerinden biridir. Kentteki tarihi yapılar onarılmış ve yeni meydanlar ile yapılar, eskiyle uyumlu bir şekilde gelişmiştir. New City Centre olarak anılan bölge bu günkü şehrin kalbidir. Vilnius birçok uluslararası firma tarafından Noel’de zaman geçirilecek dünyanın en güzel şehri olarak seçilmiştir.