DUBROVNİK – HIRVATİSTAN

1991’de Yugoslavya’yı dağıtan iç savaşla ortaya çıkan 6 ülkeden biri Hırvatistan… Dubrovnik de onun incisi, gözbebeği olan bir şehir.

Adriyatik kıyısına kurulu Dubrovnik, tarihi eserler ile dolu bir şehir. UNESCO’nun yakın tarihte gerçekleştirdiği çalışmalarla Ortaçağ’daki ihtişamını geri kazanan kent Bizans, Osmanlı, Fransız ve Yugoslav egemenliğinde geçen zamanlarından kalma tarihi mirası, muhteşem plajları ve renkli gece hayatı ile göz dolduruyor.

Dubrovnik diğer bir adıyla Ragusa Hırvatistan ülkesine ait olan ve Adriyatik denizine sahili olan turistik bir şehir olarak göze çarpar. Ortaçağdan kalma eserlerin çoğu bu şehirde bulunabilir. Şehir tarih eser bakımından oldukça zengin.

Hırvatistan 1991 yılında bağımsızlığını kazanmak için verdiği mücadelede bu tarihi güzellikteki şehir zarar gördü. Ama yapılan yenileme çalışmalarıyla şehir eski görünümüne tekrar kavuştu.

Harika bir denize sahip olan bu şehir ticari bakımından bir hayli işlek olan limanıyla da geleceğin ticaret merkezi olma yolunda emin adımlar ile ilerlemekte. Turizm deyince Hırvatistan ve dolayısıyla da masmavi deniz ve kırmızı çatılı evleriyle Dubrovnik şehri akla gelir.

Dubrovnik yarım milyona varan bir nüfusa sahip. Bu şehrin Adriyatik Denizi’ne kıyısı olmasından dolayı iklimi yumuşak bir özellik gösterir. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini burada görmek mümkün. Adriyatik kıyı kesiminde yazlar oldukça kuru ve sıcak geçer. Kış mevsimi ise tam olarak Akdeniz iklimi özelliklerini taşır. Yalnız iç kısımlara doğru gidilirse iklim birden değişir ve kara iklimi ile karşı karşıya kalınır.

Adriyatik kıyısına, Dalmaçya sahillerine kurulu. Sahil adalarla dolu. Bu adaların denizdeki leke görüntüsü Dalmaçyalı köpeklerin ismine ilham vermiş. Haritaya bakınca da ilginç bir durumu var. Başkent Zagreb’in olduğu kuzeydeki kesim ile Dubrovnik arası Bosna Hersek toprakları ile sahilden 24,5 km’lik bir kesintiye uğruyor.

Şehir küçük. 50 bin kişi kadar nüfusu var. Dubrovnik-Neretva idari yönetiminin içinde. Kent, yamaca ve kayalıklara kurulduğu için, nüfus sahil kesiminde. Yükseldikçe, yerleşim, yerini kayalıklara bırakıyor.

Dubrovnik’in para birimi Kuna. Pratik hesap yapmaya yarasın diye, 10 Euro=70 Kuna diyebiliriz. Alışveriş genelde Kuna ile. Kredi kartı da kullanmak mümkün ancak Euro her yerde geçmiyor. Zira 2013’te AB üyesi olan Hırvatistan, henüz geçiş sürecinde.