BUDVA – KARADAĞ

Balkan ülkelerinden Karadağ’ın en popüler turistik şehri olan Budva, nefis kumlu upuzun plajları, şahane koyları, kayalıkları, küçük adaları ve oldukça renkli geçen gece hayatı ile “Karadağ’ın Miami’si” olarak biliniyor. Budva, küçük ama şirin, keyifli bir Balkan şehri.

Yaz sezonunda Budva’nın plajları, Avrupa’nın dört bir yanından gelmiş tatilcilerle dolup taşıyor. Şehir özellikler Alman, Hollandalı ve İngiliz gençlerin favori rotalarından biri. Plajları, tarihi eski şehri ve hareketliliğiyle gençlerin tüm beklentilerini karşılıyor. Deniz, kum, güneş, iyi yemek, eğlenceli gece hayatı…

Makedonya’nın başkenti olan, adı da pek bilinmeyen Podgorica’ya 65 km uzaklıkta, Adriyatik Kıyılarına nazır konumlanmış Budva, 20 bin nüfuslu küçük bir şehir. Ne çok büyük ne de sıkılmaya vakit bulacak kadar küçük.

Budva’nın otantik diyebileceğimiz şahane bir eski şehir bölgesi (Budva Stari Grad) var. Oldukça yüksek ve korunaklı kale duvarların arkasında, labirent şeklinde uzayan dar sokaklar boyunca sıralanan tarihi binaları pek bir güzel. Masmavi Adriyatik Denizi kıyısında yer eski şehrin tarihi dokusunun içerisinde yürümek enfes. İnsana sanki Ortaçağda yolculuğa çıkılmış gibi hissettiriyor.

Şehrin tarihi bölgesi Stari Grad 1979 yılında yaşanılan depremden çok etkilenmiş ve 8 yıl süren çalışmalar ile baştan sona restore edilerek 1987 yılında yeniden ziyarete açılmış.

Eski şehrin surları iyi korunmuş. Hırvatistan’ın ünlü şehri Dubrovnik ile karıştırabileceğiniz daracık sokaklarında, açık hava kafelerinde iyi vakit geçirebiliyorsunuz. Sokaklar boyunca dizilmiş kafe ve restoranlar bir şeyler atıştırmak, dinlenmek ve Akdeniz lezzetlerini tatmak için uygun seçim olabilir. Stari Grad’ın ana kapısından çıkıp da sola döndüğünüzde kendinizi Adriyatik’le yüz yüze buluyorsunuz.

Sveti Stefan Adası

Akdeniz’de kendine münhasır sıra dışı bir yer  Sveti Stefan, gördüğüm en etkileyici yerlerden birisi. Arnavut kaldırımlı yolları, şirin avlusu ve şahane deniz manzarası ile eşsiz bir yer olan Sveti Stefan, karaya dar ve kısa bir yolla bağlı, minik bir ada üzerinde kurulmuş. On beşinci yüzyıldan kalma bir dokuya sahip olan yer, dar sokakları, yakuta çalan kırmızı çatılı evleri ile Karadağ’ın en ikonik manzaralarından birine sahip.

Geçmişte 400 kadar kişinin yaşadığı ada, altmışlı yıllara kadar balıkçı köyü olarak kalmış. Altmışlı yıllardan itibaren adanın çehresi değişmeye başlamış ve seksenli yıllara gelindiğinde Kirk Douglas, Sofia Loren, Orson Welles, Carlo Bruni, Marliyn Monroe ve Liz Taylor gibi ünlülerin uğrak yeri olmuş.

Doksanlı yıllarda, Yugoslavya birkaç ülkeye bölündüğünde Karadağ’ın ayrılmasıyla adanın eski popülaritesi kaybolmuş, ancak ilerleyen yıllarda Karadağ hükümeti adanın eski parlak günlerini geri kazandırmak proje başlatılmış. Aman Resorts grubuna 30 yıllığına kiraya verilen Sveti Stefan yeniden restore edilerek 50 odalı ve 8 süitli 5 yıldızlı bir otel olarak hizmet vermeye başlamış.

Dünyada en göz alıcı 10 yerden birisi olarak medya tarafından adı listelenen bir ada otel şimdilerde burası. Üstelik en ucuz odasının fiyatı 1,000$’dan başlıyor ve yalnızca otel müşterileri veya adadaki restoranlarda rezervasyonu olanlar burayı ziyaret edebiliyor.