SZENTENDRE – MACARİSTAN

Budapeşte’nin merkezinden 20 kilometre uzaklıkta küçük bir şehir var: Szentendre

Szentendre, Orta Avrupa ülkesi Macaristan’ın Pest ilçesindeki bir kasabasıdır. Ortaçağ yerleşimi olan kasabanın merkezi 12. Yüzyıldan kalma yapılardan oluşmaktadır. Bükkös Çayı’nın karşısında halen bulunan Aziz Andrew Kilisesi etrafına kurulmuş olan kasabada tarih boyunca farklı kültürler yerleşim gösterdiği için kasaba farklı dillerde farklı adlarda anılmaktadır. Macar ismi Szentendre, Hırvat ismi Senandrija, Almanca adı Sankt Andra, Sırpça adı Sentandreja, Slovak ismi ise Svaty Ondrej’dir.

Szentendre, 18. Yüzyılda Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu bir kasabadır. Fakat19. Yüzyılda “tek çocuk” politikasıyla Sırp nüfus düşmüş, bu düşüşü etnik Alman topluluğu da izlemiştir.19. yüzyıl sonu ile birlikte Macarlar baskın gurup haline gelmiş, Sırp ve Almanları asimile etmişlerdir.

Bölgede Osmanlı’nın hâkim olduğu dönemde nüfus yoğunluğu oldukça seyrekleşmiştir. Osmanlı’lar bölgeden ayrıldıktan sonra yabancılar buraya yerleşmişlerdir. Kasabanın Arnavut kaldırımı sokakları. Güzel kiliseleri, barok mimarisi ve Akdeniz atmosferi refahı yüksek bir yerleşim oluşturmaktadır.

Tarihi mimarisi ve kolay ulaşım yolları ile Szentendre kafeleri, restoranları ve hediyelik eşya dükkânları ile ziyaretçiler için ilgi çekici özelliklere sahiptir. Müzeleri, galerileri ve sanatçıları ile ün salmıştır.

Szentendre’ye gidip Arnavut kaldırımlı ara sokaklardan yokuş yukarı tırmanırsanız, her sokakta ufak bir sanat galerisi, bir müze veya el sanatları atölyesi göreceksiniz. Bu nedenle burası “Ressamlar Şehri” olarak da anılıyor. Badem ezmesi müzesi, mikro sanat müzesi, milli şarap müzesi, Retro tasarımlar merkezi gibi, görmeye alışık olmadığımız tarzda tematik müzelerle dolu bir küçük şehir burası. Ayrıca hem Tuna kıyısında, hem de ara sokaklarda çok güzel kafeler, pastaneler ve meşhur dondurmacılar var.