AZİZ GEORGE ROTUNDA KİLİSESİ – SOFYA / BULGARİSTAN

UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan Aziz George Rotunda Kilisesi’nin, M.S. 54’te Roma şehri Serdica’nın kalıntıları üzerine inşa edildiği söylenmektedir. Sofya’da bulunan en eski yapı olma özelliğine sahip kilise ilginç bir mimari yapıya ve kubbesinde birçok farklı zamanda yapılmış olan muhteşem fresk süslemelere sahiptir. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan kilisede 22 peygamberin tasvir edildiği freskler 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Kırmızı kiremitlerden inşa edilmiş olan sevimli kilise bahçesinde Serdica şehrine ait arkeolojik kalıntıları görmek mümkündür.

Aziz George Kilisesi, Bulgaristan’ın Sofya kentinde bir Geç Antik kırmızı tuğla rotundadır. 4. yüzyılın başlarında Roma hamamı olarak inşa edilmiş, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu döneminde antik Dacia Mediterranea’nın başkenti Serdica’nın surları içinde bir kilise olmuştur.

Burası Sofya‘daki en eski bina olduğuna inanılan, Rotunda of St. George yani St. George Kilisesi kalıntıları. 4. yy.’da Romalılar tarafından Pagan tapınağı üzerine yapılmış. Osmanlı döneminde camii olarak kullanılan kilisenin içinde bulunan 20 peygamber freski, bu dönem boyatılmış. Şu an ise tekrar görülebilir durumda.

Kaynak: Wikipedia