PETERGOF BAHÇESİ – St. PETERSBURG / RUSYA

Petergof Sarayı, Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinin Petergof beldesinde yer alan ve I. Petro tarafından yaptırılan bir dizi saray ve bahçeden oluşan komplekstir.

Petergof Bahçesi yazlık saraydan Baltık denizine kadar uzanan muazzam bir bahçe. Fıskiyeler muhteşem. Ayrıca içinde şaka fıskiyeleri var. Deli Petro çok şakacıymış. Aniden ıslanan insanları görünce çok gülermiş. Örneğin oturduğunuz bir banktan aniden sular fışkırabilir, ağaç sandığınız bir yapıdan aniden sular püskürtülebilir. Şimdilerde çocukların eğlencesi olmuş oralar…

22 km uzaktaki Ropsa tepelerinden gelen yer altı sularının tazyiki ile çalışan 141 fıskiye ile donatılmış ve denize kadar uzanan büyük çeşmede göz alıcı 37 altın yaldızlı bronz heykellerden aslanın ağzını yırtan ‘Samson’ heykeli en ünlüsü. Ayrıca iç bahçedeki Roma’daki San Pietro Meydanındaki çeşmeden esinlenmiş ‘Roma Çeşmeleriyle Çar’ın bir cennet bahçesi yaratma arzusunu yansıtan Adem ve Havva çeşmeleri de dikkati çekiyor. Ama Özenle seçilmiş ağaçların, harika bir şekilde düzenlenmiş rengarenk çiçeklerin donattığı parkta aralara serpiştirilmiş insanları ıslatan şakacı fıskiyeler çok daha ilgi çekici. Park alanında Büyük sarayın dışında ki, Çarın arkadaşları ile eğlenip zom olduğu Baltık kıyısında ki ‘Monplaisir’ Sarayı, Çar’ın ziyaretçileri için kullandığı ‘Marly’Sarayı, Çar ve arkadaşlarının yemek yediği ‘Ermitas’Sarayı ile Kulübe Sarayı da izlemeğe değer. Saat on sekiz de kapanan iç bahçe’ye giriş için ayrı bir ücret ödenmesi gerekiyorsa ‘da dış bahçe için bir ücret alınmamaktadır. Eğer St. Petersburg’u ziyaret
ediyor veya edecekseniz ‘Petergof Bahçelerini’ muhakkak görmenizi, çok keyifli saatler geçireceğiniz inancıyla öneririm.

PETERHOF SARAYI

Peterhof Sarayı 1714 ile 1728 yılları arasında mimar Domenico Trezzini idi ve kullandığı üslup, Saint Petersburg’da tercih edilen Petrine Barok tarzının temelini oluşturdu.  Yine 1714’te, Versailles peyzaj mimarı André Le Nôtre ile yaptığı önceki işbirliğinden dolayı seçilen Jean-Baptiste Alexandre Le Blond, bahçeleri tasarladı. Francesco Bartolomeo Rastrelli , Elizabeth of Russia için 1747’den 1756’ya bir genişleme tamamladı . Şehir merkezinin yanı sıra saray-ensembleUNESCO Dünya Mirası Listesi olarak kabul edilmektedir.

İNŞAAT

Büyük Kuzey Savaşı’nın sona ermesi, 1721’de Nystad Antlaşması ile sonuçlandı ve İsveç İmparatorluğu’nun Baltık Denizi üzerindeki iddiasının çoğunu yükselen Çarlık Rusya’ya bıraktı . Büyük Peter, doğu kıyısındaki İsveç eyaletlerini başarılı bir şekilde ele geçirdikten sonra 1703’te yeni başkenti St Petersburg’un inşaatına başladı. Bu stratejik konum, Rusya’nın Finlandiya Körfezi’ne akan Neva Nehri üzerinden Baltık Denizi’ne erişimine izin verdi . Kotlin adası ve kalesi KronstadtSt Petersburg’un kuzeydoğusunda, şehre daha yakın olan suyun sığlığı nedeniyle bir geçit ve ticari liman erişimi sağladı.

18. yüzyılın başlarında Büyük Peter, Rusya’yı modernleştirme ve batılılaştırma hedefinin bir parçası olarak Peterhof Sarayı kompleksini inşa etti ve genişletti.

MONPLAİSİR SARAYI (1714–1723)

1714’te Peter, kendi eskizlerinden yola çıkarak Monplaisir Sarayı’nın (Fransızca: “benim zevkim”) yapımına başladı . “Sadece siteyi değil, aynı zamanda iç düzeni, dekoratif kaplamanın bazı unsurlarını vb. Konuştu.” Hollanda tarzında bu, Peter’ın Kronstadt limanından Avrupa’ya gelip giderken kullanacağı yaz tatiliydi ( Yaz Sarayı ile karıştırılmamalıdır ). Bu sahil sarayının duvarlarına, Peter’in Avrupa’dan getirdiği yüzlerce resim asılıydı Rus kışlarını ve denizin nemini sıcak olmadan geçmesine izin verildi. Peter, Monplaisir Sarayı’nın deniz kenarındaki köşesinde, solunda Kronstadt Adası’nı ve sağında St. Petersburg’u görebileceği Denizcilik Çalışmasını yaptı.  Daha sonra, Peterhof Sarayı olacak Versailles modeline, daha iç kısımlarda saraylardan ve bahçelerden oluşan daha geniş bir kraliyet şatosunu dahil etmek için planlarını genişletti . Sarayın ve bahçesinin ilk tasarımı Fransız mimar Jean-Baptiste Le Blond tarafından yapılmıştır.

DÜZEN

Peterhof’un baskın doğal özelliği, kıyıdan 100 m’den daha az uzaklıkta bulunan 16 m yüksekliğindeki bir kayalıktır. 1.02 km²’lik, Peterhof’un kara alanının daha iyi bir bölümünü oluşturan Aşağı Bahçeler ( Nizhny Sad ), bu uçurum ile kıyı arasında, doğu ve batıya yaklaşık 200 m kadar uzanmaktadır. Peterhof’un çeşmelerinin çoğu, birkaç küçük saray ve ek bina gibi burada bulunmaktadır. Aşağı Bahçelerin doğusunda, Kapella gibi 19. yüzyıldan kalma Gotik Uyanış yapılarının bulunduğu İskenderiye Parkı yatıyor.

Kayalığın tepesinde, Aşağı Bahçelerin ortasına yakın, Büyük Saray ( Bolshoi Dvorets ) duruyor. Arkasında (güneyinde) nispeten küçük Yukarı Bahçeler ( Verhnyy Sad ) vardır. Sarayın altındaki blöfün yüzünde Büyük Şelale ( Bolşoy Kaskad ) vardır. Bu ve Büyük Saray, tüm kompleksin en önemli parçasıdır. Dibinde, Aşağı Bahçeleri ikiye bölen Barok döneminin en kapsamlı su işlerinden biri olan Deniz Kanalı ( Morskoi Kanalı) başlar.

PETERHOF: SAMSON ÇEŞMESİ VE DENİZ KANALI

Şelalenin merkezinde, içi ve dışı yontulmuş kahverengi taşla kaplı iki katlı yapay bir mağara var. Şu anda çeşmelerin tarihinin mütevazı bir müzesi var. Sergilerden biri, bir kase (yapay) meyve taşıyan bir masa, Peter’in yönetiminde inşa edilmiş benzer bir masanın bir kopyası. Masa, Almanya’da popülerliğini koruyan Mannerist bahçelerinden gelen bir özellik olan meyveye ulaştıklarında ziyaretçileri emen su jetleriyle donatılmıştır. Mağara, üstü ve arkasındaki saraya gizli bir koridorla bağlanır.

Grand Cascade’deki çeşmeler mağaranın altında ve her iki yanında yer almaktadır. 64 çeşme var.  Suları yarım daire biçimli bir havuza, çeşme kaplı Deniz Kanalı’nın son noktasına akar. 1730’larda büyük Samson Çeşmesi bu havuza yerleştirildi. Bu zaman anı tasvir Samson gözyaşları üzerine Rusya’nın zaferini temsil aslan çeneleri açmak İsveç’te de Büyük Kuzey Savaşı ve iki kat sembolik. Aslan, İsveç armasının bir unsurudur ve savaşın en büyük zaferlerinden biri St Sampson Günü’nde kazanılmıştır.. Aslanın ağzından 20 metrelik (66 ft) yükseklikte dikey bir su fışkırıyor, bu da Peterhof’un en yükseği. Mikhail Kozlovsky’nin bu şaheseri, İkinci Dünya Savaşı sırasında işgalci Almanlar tarafından yağmalandı;

Peterhof’un belki de en büyük teknolojik başarısı, tüm çeşmelerin pompa kullanılmadan çalışm Vikipedi, özgür ansiklopedi asıdır . Su, doğal kaynaklardan sağlanır ve Yukarı Bahçelerdeki rezervuarlarda toplanır. Yükseklik farkı, Grand Cascade de dahil olmak üzere Aşağı Bahçelerdeki çeşmelerin çoğunu yönlendiren basıncı yaratır. Samson Çeşmesi, 4 km’den (2,5 mil) uzun, yüksek rakımlı bir kaynaktan su ve basınç çeken özel bir su kemeri ile sağlanır.

AŞAĞI BAHÇELER

Aşağı Bahçelerin genişliği, 17. yüzyılın Fransız resmi bahçelerinin resmi tarzında tasarlanmıştır. Pek çok ağaç aşırı büyümüş olsa da, son yıllarda bahçenin orijinal görünümünü geri kazanmak için birçok alle boyunca resmi kırpmalar yeniden başladı. Burada bulunan birçok çeşme, alışılmadık derecede yaratıcılık sergiliyor. En dikkat çekici tasarımlardan biri ‘The Sun’. Kenardan su fışkırtan bir disk, güneş ışınlarının bir görüntüsünü oluşturur ve tüm yapı, “güneş” in baktığı yönün sürekli değişmesi için dikey bir eksen etrafında döner.

Grand Cascade için bir ortam sağlayan aynı blöf, çok farklı iki şelale barındırıyor. Büyük Saray’ın batısında , Grand Cascade’nin riotous yaldızlı figürleriyle tezat oluşturan mermer heykellerle süslenmiş Altın Dağ ( Золотая Гора ) bulunur. Doğuda, yüzeyi bir satranç tahtası gibi siyah beyaz döşenmiş geniş bir kanal olan Satranç Dağı ( Шахматная Гора ) vardır . Peterhof’un en belirgin şekilde konumlandırılmış çeşmeleri ‘Adem’ ve ‘Havva’dır. Deniz Kanalı’nın her iki yanında, her biri sekiz yolun birleşiminde simetrik konumlar işgal ederler.

BÜYÜK SARAY

Peterhof’un saraylarının en büyüğü Aşağı veya Yukarı Bahçelerden bakıldığında gerçekten heybetli görünüyor, ancak aslında oldukça dar ve aşırı büyük değil. Yaklaşık otuz odasından birkaçı anılmayı hak ediyor.

Chesma Salonu, 1768-1774 Rus-Türk Savaşı’nın çarpıcı bir deniz zaferi olan Chesma Savaşı’nın on iki büyük resmiyle dekore edilmiştir . Bunlar 1771 ile 1773 yılları arasında Alman sanatçı Jacob Philipp Hackert tarafından boyanmıştır. Büyük savaş sahnelerinin ilk çizimleri, patlayan gemilerin etkisini gerçekçi bir şekilde göstermediği için tanıklar tarafından eleştirildi – uçan kereste, büyük alevler, duman ve ateş topları. Catherine II , İtalya’nın Livorno limanında bir fırkateyn patlatarak sanatçıya yardım etti., ilk elden bir deniz savaşı görmemiş olan Hackert’in yararına. Hackert ayrıca savaş sırasında Rus ve Türk kuvvetlerinin gerçek pozisyonlarını araştırmadı, bu nedenle tasvir edilen sahneler biraz hayal ürünü, ancak deniz savaşının dramını ve yıkımını etkili bir şekilde aktarıyor.

Doğu ve Batı Çin Dolapları, Doğu’dan ithal edilen dekoratif sanat eserlerini sergilemek için 1766 ve 1769 yılları arasında dekore edildi. Duvarlar, Rus ustalar tarafından taklit Oryantal desenlerle dekore edilmiş ve sarı ve siyah cila ile Çin manzara resimleri ile asılmıştır. Sarayın ortasında yer alan bir başka oda ise Resim Salonu adını taşıyor. Duvarları neredeyse tamamen çeşitli giyinmiş kadınlardan oluşan, görünüşleri ve hatta yaşları farklı olan 368 resim serisiyle kaplıdır, ancak çoğu tek bir modelden yapılmıştır. Bunlar, 1764 yılında St. Petersburg’da ölen İtalyan sanatçı P. Rotari’nin dul eşinden satın alındı.

DİĞER ÖZELLİKLER

Büyük Saray, Peterhof’taki tek tarihi kraliyet binası değil. Monplaisir ve Marli saraylarının yanı sıra ‘ Hermitage ‘ olarak bilinen köşk , Peterhof’un ilk inşası sırasında Büyük Peter döneminde yükseldi. Aşağı Bahçeler ayrıca büyük bir sera içerir ve İskenderiye Parkı’nda I. Nicholas’ın sarayı bulunur.

Aşağı Bahçeler gibi Yukarı Bahçeler de yedi geniş havuza dağıtılmış birçok çeşme içerir. Çevre düzenlemesi ise tamamen farklıdır; Aşağı Bahçelerin aksine (kesinlikle geometrik olan ) Yukarı Bahçeler değildir. Çeşmelerden birkaçında ilginç heykeller var

Tarih

1705–1755

1700’lerin başında, orijinal Peterhof bugünden oldukça farklı görünüyordu. Çeşmelerin çoğu henüz kurulmamıştı ve İskenderiye Parkı ile Yukarı Bahçelerin tamamı yoktu. Şu anda Yukarı Bahçeler sebze yetiştirmek için kullanılıyordu ve o zamanlar sadece üç numara balık için olan havuzlarıydı. Samson Çeşmesi ve devasa kaidesi henüz Deniz Kanalı’na kurulmamıştı ve kanalın kendisi kompleksin büyük bir deniz girişi olarak kullanıldı.

Belki de Peter’ın tasarımını güçlendiren en önemli değişiklik, Büyük Saray’ın merkezi statüye ve şöhrete yükseltilmesiydi. Büyük Saray, başlangıçta basitçe ‘Yukarı’ olarak adlandırılıyordu ve kompleksin diğer yapılarından pek de büyük değildi. 1745 ile 1755 yılları arasında üstlenilen kanatların eklenmesi, Rus Elizabeth tarafından İtalyan mimar Bartolomeo Rastrelli tarafından yaptırılan birçok projeden biriydi.  Benzer şekilde, Grand Cascade ilk inşa edildiğinde daha seyrek dekore edilmişti. Peterhof’un orijinal çeşmelerinin büyütülmesi ve yenilerinin eklenmesi 19. yüzyıla kadar devam etti.

Peterhof, Tsarskoye Selo gibi, 1941’de Alman birlikleri tarafından ele geçirildi ve 1944’e kadar tutuldu. Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgali ile Alman Ordusu’nun ortaya çıkışı arasında geçen birkaç ay içinde, çalışanlar yalnızca bir kısmını kurtarabildiler. Sarayların ve çeşmelerin hazineleri. Çeşme heykellerini sökmek ve gömmek için bir girişimde bulunuldu, ancak en büyüğü dahil dörtte üçü yerinde kaldı.

İskele yakınındaki Peterhof Aşağı Bahçelerinde deniz çıkarma Anıtı.

23 Eylül 1941’de Alman birlikleri Peterhof’u ele geçirdi. İki hafta sonra, 5 Ekim 1941’de Sovyet birlikleri kasabayı yeniden ele geçirmeye ve karayolu deniz inişiyle kapatmaya çalıştı. Sovyet Baltık Filosunun 510 denizcisiİskenderiye’nin komşu parkının sahiline indi, ancak Almanlar tarafından ağır bir ateşle karşılaştı. Operasyonun komutanı öldürüldü, tüm çıkarma birlikleri dağınık hale geldi, bir çıkarma gemisi battı ve diğeri kaçırıldı. Sovyet iniş kuvvetlerini Kronstadt’tan kıyı topçuları ile koruma girişimlerine rağmen, çıkarma birlikleriyle bağlantıları olmadığı için hızla askıya alındı. Ağır Alman topçu bombardımanı nedeniyle tahliye girişimleri de başarısız oldu (sudan yalnızca bir denizci alındı). Peterhof çıkarma operasyonu başarısız oldu ve tüm çıkarma birlikleri kıyıdan kesilerek kuşatıldı. Bazıları Aşağı Bahçelere ulaştı ve göğüs göğüse çarpışma da dahil olmak üzere acı sona kadar savaştı. Son direniş cepleri 7 Ekim’de imha edildi. Birkaç düzine Alman Çoban köpeği, saklanan denizcileri bulmak için bahçelere bırakıldı. Yaralı denizcilerin çoğu ısırılarak öldürüldü ve birçoğu yakalandı. 1980’de Aşağı Bahçeler iskelesinin yakınına bir anıt dikildi.

Alman Ordusu’nun işgalci güçleri, Peterhof’u büyük ölçüde yok etti. Çeşmelerin çoğu yıkıldı ve saray kısmen patlatılarak yanmaya bırakıldı. Restorasyon çalışmaları savaşın bitiminden hemen sonra başladı ve bu güne kadar devam ediyor. Aşağı Park, 1945’te tekrar halka açıldı.

Savaş zamanı Alman karşıtı duygu ve propagandanın bir sonucu olarak adı 1944’te “Petrodvorets” (“Peter Sarayı”) olarak değiştirildi, ancak orijinal adı 1997’de Sovyet sonrası Rusya hükümeti tarafından restore edildi. 2003 yılında Saint Petersburg 300. yıldönümünü kutladı. Sonuç olarak, Peterhof’taki bina ve heykellerin çoğu restore edildi ve yeni yaldız çalışmaları bol miktarda bulunuyor.

Peterhof’un “amacı” bir kutlama ve Baltık’a erişim iddiasıydı (aynı zamanda Büyük Petro, Karadeniz kıyılarında da genişliyordu). Böylece Peterhof, emperyal genişlemeyi (ve Rusya’nın modernleşmesini) anıyor. Peterhof’un içinde ünlü Ivan Aivazovsky’nin birçok deniz savaşı resmi var.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR