TSARSKOYE SELO – ST. PETERSBURG / RUSYA

Tsarskoye Selo (Rusça: Ца́рское Село ,”Çarın köyü” ), Sankt-Peterburg’un merkezinden 24 verst güneyde eskiden imparator ailesinin ve soylu sınıftan misafirlerin ağırlandığı yerleşim yeri. Şimdi Puşkin şehrinin, Dünya Mirasları listesinde bulunan Sankt-Peterburg Tarihî Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar bölgesini oluşturmaktadır.

Bir dizi saray ve parktan oluşan Çar Köyü, 18. yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarına ait dünyanın en büyük mimari ve bahçe-park sana eseridir. Büyük Anavatan Savaşı (2. Dünya Savaşı) sırasında zarar gören Çar Köyü, baştan sonra restore edilerek yenilenmiştir.

Catherine Palace ismiyle anılan bu gösterişli saray, St. Petersburg’un 30 kilometre güneyinde yer alan Tsarskoye Selo’da yani Puşkin’de bulunur. Özellikle Rus çarlarının yaz aylarında sıklıkla kullanılmasından dolayı bu saray ‘çarlık sarayı’ olarak ismini almıştır. Ülkedeki diğer tüm tarihi yapılar gibi çarlık sarayında da gerek içinde gerekse dışında hiçbir masraftan kaçınılmamış hem içi hem dışı muazzam şekilde döşenmiştir.

CATHERİNE PALACE (ÇARLIK SARAYI)

Sarayın içinde birçok yazıt çok sayıda ganimet bulunmaktadır. İç kısmı kadar dış mimarisi de muhteşem olan sarayın bahçesinde dışarıdan bakıldığında bir camiyi anımsatan hamam bulunmaktadır. Bu cami görünümlü hamamın içinde Osmanlı dönemine ait izlere de rastlanmaktadır. Yine aynı bahçede bulunan bir başka yapı ise Osmanlı-Rusya arasında Çeşme’de geçen ve Rusların zaferi ile sonuçlanan olayın hatırası için dikilmiş bir heykel bulunmaktadır.

Pek çok yenileme çalışmasına maruz kalan saray 18. Yüzyılda rokoko tarzında inşa edilmiştir. Büyük Petro’nun karısı 1. Katerina zamanında başlayan çalışmalar döneminde sarayın bulunduğu yer Petro’nun kızını iktidara geldiği dönem’çar köyü’ adını almıştır. Katerina’nın en sevdiği yerlerden biri olan sarayı kızı Elizabeth’in annesinin zevkini beğenmemesi nedeniyle yeniden yapılmıştır. Katerina’nın sarayı olarak anılan tarihi sarayın hem iç hem de dış mimarisini yapan mimar Francesso Bartolome Rastrelli’dir. Yapıyı Elizaveta Petrovna için düzenlemiştir.

İNŞASINDA 100 KG ALTIN KULLANILMIŞ!

325 metre uzunluğunda dış cepheye sahip olan sarayı sadece dış süslemesi için 100 kilogram altın kullanılmıştır. Sarayı en çok dikkat çeken noktalarından bir diğeri ise 846 metrekare büyüklüğünde dev taht odasıdır. Daha sonra başa geçen ‘’Muhteşem Katerina’’ olarak bilinen 2. Katerina Elizabeth’in zevkinin modasının geçtiğini söyleyerek İskoçyalı mimar Charles Kameron ile görüşerek sarayda yeni düzenlemeler yaptırmıştır.
2. dünya savaşı döneminde almalar sarayı oldukça fazla harap etmiş ve eserlerin, taşların, süslemelerin neredeyse hepsi kaçırılmıştır. Yeniden kurulmaya başlanan sarayın tamamlanması tam 10 yıl sürmüştür.

Müzede odalar numaralanmış ve bu sıraya göre geziyorsunuz. Sarayın oldukça büyük olmasını göz önünde bulundurursak sarayı bu numaralar sayesinde rahatça gezebilirsiniz. Saraydaki tüm odalar altın süslemeler bezenmiş olup tavana verilen 3 boyutlu derinlik figürleriyle zaten geniş olan odaların daha da geniş gözükmesi sağlanmıştır.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR