KÖPRÜYE KİLİT ASMAK – RİGA / LETONYA

Başkent Riga yeni ve eski yerleşim merkezi olarak ikiye bölünmüş durumda. Eski merkezde daha çok yaya trafiği hâkim. Araçlar para vererek bu eski merkeze girebiliyor. Eski merkezin göbeğinde bulunan parktaki küçük köprülerde yeni evlilerin evlendikleri gün astıkları kilitler görmek mümkün. Birbirlerine sonsuza dek bağlı olduklarını gösteren bu kilitler Letonyalılar için yeni bir gelenek. Letonyalıların sadece bir kısmı bu kilitleri köprülere asmayı tercih ediyor. Hatta o kadar çok kilit asılmış ki köprü yıkılma tehlikesi geçirmiş. Bazı yerlerde köprüdeki kilitleri toplayıp köprünün yanına kilit asma yerleri yapmışlar.
  Köprüye geldiğiniz zaman ilk fark ettiğiniz çeşitli boyutlarda üzerlerinde kalp işaretlerinden tarihlere kadar yazıların yanı sıra isimlerin bulunduğu kilitler. Letonya’da yeni evlenenler evlilik günlerinde önceden hazırladıkları bu kilitleri köprüye asıyor. Bu şekilde yeni evli çiftler, birbirlerine sonsuza dek bağlı olduklarını gösteriyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde insanlar,  bir kilidin üzerine isimlerini kazıyıp köprülerin demir parmaklıklarına asıyor. Anahtarlarını da nehre atıp aşklarının bir ömür boyu devam edeceğini düşünüyorlar.

Köprülere kilit asma geleneği özellikle Avrupa’da 2000 li yıllardan sunra yaygınlaştı ve dünyanın her yerine yayıldı. Seul’de de N. Seoul Tower’in tepesinde hatırı sayılır kilit var.

Ritüelin nasıl başladığı konusunda ise çeşitli rivayetler mevcut. Bu rivayetlerin biri İtalyan Frederico Moccia’nın 1996 yılında yayınlanan Göğün Üç Metre Üzerinde (Tre Metri il Cielo) adlı kitabındaki dayandığı şeklinde.

Roma’dan iki aşık Milvio Köprüsü’nde yer alan bir sokak lambasına bisiklet kilidi bağlayarak, anahtarını Tiber nehrine fırlatıyor. Daha sonra romandan etkilenen bir çift, Milvio Köprüsü’ne gerçek hayatta ilk asma kilidi asıyor. Bu durum kısa sürede diğer âşıkların da taklit ettiği bir gelenek haline geliyor.

Bir diğer rivayet ise, kilit asma uygulamasının Sırbistan’da Birinci Dünya Savaşı dayandığı şekline. Kavuşamayan iki aşığın hikâyesinden etkilenen genç kızların kendi aşklarının benzer bir sonuçla neticelenmemesi için köprüye sevdiklerinin isimlerini yazıp kilitledikleri söyleniyor.