JŪRMALA / LETONYA

Jūrmala, Letonya’da bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Riga’nın 25 km batısında yer almakta olup Riga Körfezi’nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 100 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile 56,646’dır. Jūrmala, Letonya’nın önemli yaz turistik merkezlerinden biridir.

Letonya’da, başkent Riga’ya 20 km uzaklıktaki, 30 km. sahiliyle unlu şehir. Okunuşu yurmala. Deniz kenarında yapılaşmanın çok yüksek katlar değil de daha çok villalar ya da 2,3 katlı evlerden oluştuğu, kumsalı mavi bayraklı güzel bir Letonya şehri.

Jurmala, Baltık Rivierası olarak adlandırılmamalıdır: Jurmala’nın kumsalları yaklaşık 30 kilometre uzanır. Kumsala ek olarak, devrimden önce Letonya ve Rusya’nın zengin ve ünlülerinin tatil yaptığı güzel, genellikle Art Nouveau tarzı ahşap villalarda hayran kalacak çok şey var.

Jurmala’yı günübirlik gezide bile görebilirsiniz ama burada rahatlıkla birkaç gün geçirebilirsiniz. Jurmala’ya Riga’dan trenle kolayca ulaşılabilir.

Bu sahilde ki kumun en büyük özelliği, çok ince dokulu olması. Aynen kimyon gibi, çöl kumu gibi. Eğer ki sıcak bir ülkede olsaydı bu sahil, dünyanın her yerinden milyonlarca turistin akimina uğrardı.

Kışın da görülmesi gereken bir sahil, donmuş Deniz’in üstünde yürürken adrenalinizin yavaş yavaş yükseldiğini hissediyorsunuz.

Jurmala’nın ana caddesi, Majori istasyonundan Dzintari orman parkına doğru uzanan yaya caddesi Jomas iela’dır. Jurmala’nın yemek yeme ve alışveriş yerlerinin çoğu Kävelykatu boyunca bulunabilir.

Cadde, bir Ortodoks kilisesi ve büyük bir küre heykelinde sona eriyor. Jurmalas Globuss, Jurmala’nın bir tür sembolüdür.

Dünya heykelinin hemen yanında, şık ve korkak bir villada yer alan Tamara Suites bulunmaktadır. Şık bir tatil için mükemmel bir konaklama.

Jurmala’nın en iyi cazibe merkezi, Jurmala’nın en güzel dantel villalarının çoğunun bulunduğu Jüras iela’dır.

Evlerin en güzeli han ve restoran olarak da hizmet veren Pegasa Pils. Bir öncekinden daha sakin ve romantik bir atmosfere sahip olan Parus Butik Otel’de ise daha da harika bir han bulunuyor.

Jüras iela, Major’daki plaja Jomas iela yaya caddesinden daha yakın bir blok işletiyor.

EMİLİJA BENJAMİN’İN EVİ

Jurmala’nın evlerinin en ünlüsü, Jüras iela boyunca yer alan ve güzel bir çitle süslenmiş Emilija Benjamina’nın evidir. Benjamina bir gazete yayıncısıydı ve 2. Dünya Savaşı’ndan önce dünyanın en zengin kadınlarından biriydi.

Baltıklar’ın en güzel tatil evi olarak tasarlanan neoklasik ev 1939’da tamamlandı ve bir yıl sonra Sovyetler Birliği Letonya’yı işgal etti. Altmış yaşındaki Benjamina, bir zorunlu çalışma kampında öldüğü Sibirya’ya götürüldü. Ev, Sovyet seçkinleri için bir tatil evine dönüştürüldü.

Güzel ferforje çitin ve ağaçların arkasından evin içinde dolaşmayı deneyebilirsiniz.

Küre heykelin arkasından başlayan geniş park alanı, göğe bakan 200 yıllık çam ağaçlarıyla süslenmiş. Görülecek yerler 30 metre yüksekliğindeki bir gözetleme kulesi ve bir tırmanma parkıdır.

Major ile bir sonraki istasyon olan Dubulti’nin ortasında harika, süslü bir ahşap villa var. Bir zamanlar bir şaire ve bir feministe aitti. Aspazija veya Elsa Pliekšāne (1865-1943) hayatının son on yılını evde geçirdi. Ev, bir ev müzesi işlevi görüyor.

Buraya Majori istasyonundan 10 dakikada, Dubulti’den ise bunun yarısında yürüyebilirsiniz.

JURMALA’DAKİ KAPLICALAR

Jurmala popüler bir kaplıca kasabasına dönüşüyor. Sovyet dönemi kaplıcaları en iyi duruma getirildi ve yenileri de inşa edildi.

Jurmala’daki en iyi spa, zarif bir şekilde yenilenmiş Baltic Beach Hotel & Spa’dır. Konumu da Majori sahilinde mükemmel. Her yer kısa bir mesafe uzaklıktadır.

Bir diğer güzel ve merkezi konumdaki spa oteli ise Jurmala Spa. Plaj yerine yaya caddesi boyunca yer almaktadır, ancak plaja da uzun bir yürüyüş değildir. Otel, dışarıdan bir Sovyet dönemi kutusu gibi görünse de, içi rahat ve şıktır. Ayrıca arabanızı da park edebilirsiniz. Parmak arası terliklerinizi yanınıza almayı unutmayın, onlara otelin spasında ihtiyacınız olacak!

Jurmala Spa’nın oda fiyatları çok makul, bu nedenle daha da uygun fiyatlı spa oteli, Melluži istasyonunun yakınında bulunan Daina Jurmala’dır.

Major’a iyi bir mesafede ayrıca yeni ve modern spa oteli Lielupe Hotel SPA & Conferences by Semarah bulunmaktadır.

Vikipedi, özgür ansiklopedi