POSTEJOV’DAN – ZİLİNA’YA RESİMLER / SLOVAKYA

ŽİLİNA – SLOVAKYA

Žilina (Almanca: Sillein, Macarca: Zsolna, Lehçe: Żylina, Latince: Solna) kuzeybatı Slovakya’da kent. Başkent Bratislava’ya yaklaşık 200 km uzaklıkta. Slovakya’nın dördüncü büyük kenti, Váh Nehri üzerindeki en büyük kent, önemli sanayi merkezi. Žilina kraj’ının (il) merkezi.

Kent, Váh Nehri havzasındaki en önemli iş merkezidir. En büyük işyeri, yılda 300.000 araç üreten ve 3.000 kişi istihdam eden Güney Koreli Kia otomobil fabrikasıdır. Kia’nın kentteki yatırımları bir milyar dolar’ın üzerindedir. Bir diğer önemli işveren, Tento kâğıt fabrikasıdır. Kentte ayrıca özellikle üretim sektöründen bazı önemli Slovak şirketleri bulunmaktadır.

ŽILINA, kuzeybatı Slovakya’nın merkezi ve Slovak Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük şehridir (Bratislava, Košice, Prešov, Žilina). Üç nehir Váh, Kysuca ve Rajčianka’nın birleştiği noktada yer almaktadır. Kasaba, Žilina self-gouverning bölgesinin yönetim merkezidir ve Yukarı Váh (Horné Považie) Bölgesine bir kapı (giriş) .

Nüfus: 84303 (31. 7. 2012)
Kentsel alan: 80,03 km²
Yükseklik: Andrej Hlinka Meydanı: 333 m asl, St. Mary’s Meydanı: 345 m asl
Banliyö alanları (şehrin bölümleri) : Bánová, Brodno, Budatín, Bytčica, Mojšova Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Trnové, Vranie, Zádubnie, Zástranie, Závodie, Žilinská Lehota

Žilina, Güney Koreli otomobil üreticisi KIA Motors Slovakia’nın büyük bir otomobil fabrikası açmasının ardından son yıllarda hızlı bir büyüme kaydetti . Kasaba sadece otomotiv endüstrisinin merkezi değil, Yukarı Váh (Horné Považie) Bölgesi ile birlikte ilginç bir turizm merkezidir. Žilina’da düzenlenen ilginç kültürel etkinlikler seyahat endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunur. Kasaba aynı zamanda Žilina Üniversitesi’nin ve 2008’den beri Žilina piskoposluğunun bir merkezidir. Žilina, son zamanlarda bir seminer ve konferans merkezi olarak popüler hale geldi.

1208 yılında, bugünkü Žilina bölgesi ilk olarak Nitra ilçesi başkanı Thomas’ın ” terra de Selinan” (Land Žiliňany) adı altında bir tasarıda bahsedildi. En eski mimari kalıntı şehrin ülkesi ve içinde en eski binada türünün kuzey-batı Slovakya, Aziz Stephen Kilisesi Kral, ilçe Dolné Rudiny yer almaktadır. Başlangıçları 13. yüzyıla kadar uzanıyor. 2008, bugünkü Žilina semtinin ilk yazılı anılmasının 800. yıldönümünün kutlandığı bir yıldı .

1987’den beri Kentsel Koruma Alanı olan St. Mary’s Meydanı , Žilina’nın tarihi bir kalbini temsil ediyor. Çünkü onun içinde kare şekline 100 x 100 hakkında m ve eğlencelerle, bir oluşturur eşsiz bir atmosfer Slovakya’da eşsiz. Aziz Mary Meydanı hakkında pek çok efsane vardır. Bir tanesi meydandaki binaları birbirine bağlayan gizli yer altı alanlarından bahsediyor. Kasabanın resmi olmayan bir logosu, Kutsal Üçlü Kilisesi’ndeki (Katedral) Andrej Hlinka Meydanı’nın korkuluklu görüntüsüdür.

Kasabanın merkezi, çok sayıda restoran ve şık kafeler ile Slovakya’nın en uzun ve en güzel yaya bölgelerinden biridir.

Tüm yıl boyunca Žilina’da kültürel, sportif ve sosyal etkinlikler düzenlenir, örneğin Karnaval Slovakya Žilina, Şehir Merkezi Kutlamaları, Žilina Kültür Yaz, Jašidielňa, Sağlık Günü, Žilina Edebiyat Festivali, Yaşlılar Festivali, Ortaçağ Günü, Noel Koşusu ve daha fazlası.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR