ALEKSANDER NEVSKİ KİLİSESİ – SOFYA / BULGARİSTAN

Aleksandır Nevski Katedrali Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Bulgar Ortodoks katedrali.

Sofya’nın en gösterişli binası, aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük ikinci katedrali olan Aleksander Nevski Kilisesi. Bu katedral, ihtişamlı görünüşü ile Sofya’nın da sembolü haline gelmiş olup turistlerin çok ilgi duydukları yerlerin başında geliyor.

Altın kaplamalı gösterişli kubbesi ile uzaktan insanları kendisine çekiyor. Adeta bir cazibe merkezi görünümünde bulunmaktadır. 50 metreyi geçen çan kulesi ve kubbe, birlikte görenler üzerinde güzel bir etki bırakıyorlar. Kilisede en ağırı 12 ton; en hafifi ise 10 kg olmak üzere toplam 12 tane çan bulunmaktadır.

1878 yılında, Bulgaristan ın özgürleşmesini sağlamak amacıyla Türklere karşı yapılan savaşta ölen Rus askerlerinin anısına 1882-1912 yılları arasında inşa edilmiş olan katedralin freskler, tahtadan oyma, mozaik, vitraylı pencereler ve mermer sütunlarla dekore edilmiş içi, görenleri etkisi altına almaktadır.

Neo-Bizans mimarisinde inşa edilen katedral Tüm Bulgaristan Patriği’ne ev sahipliği yapmaktadır ve kentin simgelerinden olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir. Aleksandır Nevski Katedrali 3170 metrekarelik bir alanı kaplar ve aynı anda yaklaşık 10.000 kişiyi içine alabilir. Belgrad’daki Aziz Sava Katedrali’nden sonra Balkanlar’daki ikinci büyük katedraldir.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi

FOTOĞRAFLAR 12.05.2017 TARİHİNDE ÇEKİLMİŞTİR