SAINT SOFIA HEYKELİ – SOFYA / BULGARİSTAN

Sveta Nedelia Meydanı’nda, yaklaşık 20 metrelik Saint Sofia Heykeli’nin, sol elinde bilgeliğin sembolü baykuş, sağ elinde barışı simgeleyen defneyapraklarından bir taç bulunur. 2000 yılında meydandaki Lenin heykeli Sosyalist Sanat Müzesine kaldırılıp, yerine Saint Sofia Heykeli dikilmiş. Doğum tarihi tam bilinmeyen ve İtalya’da doğan Saint Sofia 137 yılında yaşamını yitirmiş. Saint Sofia’nın Hristiyan olan 3 kızı ( İnanç, Umut ve Sevgi isimli) Pagan Romalılar tarafından işkence edilerek öldürülür. Saint Sofia kızlarının mezarı başında 3 gün boyunca yas tutar ve bu acıya dayanamayıp ölür. Daha sonra kilise tarafından azize ilan edilir ve 6. yüzyılda adına St. Sofia Kilisesi inşa edilir ve 14. yüzyılda Osmanlı döneminde de şehre adı verilir.