OHRİD – MAKEDONYA

Makedonya, 1395 yılında, daha İstanbul fethedilmeden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiş ve 1912 yılına kadar, 500 yılı aşkın bir süre İmparatorluk topraklarında kalmış.
Balkanların en güzel ülkelerinden biri olan Makedonya 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş.

Ohri yaklaşık 45.000 lik nüfusa sahip Makedonya’nın güneybatısında bulunan bir konuma sahiptir. Kentte çok sayıda kilise bulunmaktadır. Mimarisi çok iyi şekilde korunmuş ve UNESCO tarafından 1979′ da dünya mirasları listesine alınmıştır. Yazları oldukça kalabalık ve sadece balkan ülkelerinden değil Avrupa’nın birçok kentinden turist çekmektedir. Fransız birçok yazarın evinin bulunduğu tarihi güzellikteki kent gölün etrafındaki balık restoranları ve tavernalarıyla akşamları sizlere farklı etkinlikler sunmaktadır. Ohrid’te toplam 365 tane kilisenin olduğu söyleniyor. Her güne 1 kilise düşüyormuş. Üsküp’ ten hergün otobüsler ile 3 buçuk 4 saate Ohrid’e ulaşabilinir. Ya da Yunanistan’ dan gidecekseniz 1 buçuk saat sürmektedir. Ohri’de hava alanı bulunmakta fakat Türkiye’den uçuşlar bulunmamakta. Buradaki Türk nüfusundan bahsedecek olursak sadece 1250 civarı Türk bulunuyormuş. Ayrıca Ohri’ye yolunuz düşerse turizm hizmeti veren Türk firması bulunmakta. Ohri’ nin en önemli özelliklerinden biriside incidir. Ohri gölünden çıkan inci çok popüler olmakla beraber bunun inceliklerini bilen ve gerçek inci satan 1-2 dükkân var sadece. Çarşıda dolaşırken karşınıza çıkacaklardır.

Ohrid Gölü büyüklüğüyle adeta denizi andıran ve dağların arasında kalmasının verdiği etkiyle size harika dakikalar yaşatacak bir kenttir. O kadar büyük bir göl ki nehirlere kaynak oluyor ve 10 senede bir göl kendisini yeniliyor. Yaz aylarında Ohri Gölünde yüzme festivalleri yapılıyor ve başka Makedon şehirlerinden gençler gelerek festival için yarışıyorlar. Sokaklarının dar olması ve mimarisi bozulmayan evlerden oluşan Ohrid görülmesi gereken yerlerden birisidir.