PRENS MİCHAEL ANDREAS BARCLAY DE TOLLY HEYKELİ – RİGA / LETONYA

Eski Saha Mareşali ve Rus İmparatorluk Ordusu Savaş Bakanı.

Olası isimlerin en havalı ve kulağa en yabancı gelen kişisi, aslında o zamanlar Rus İmparatorluğu olan Baltık bölgesine yerleşmiş İskoç bir ailenin Almanca konuşan bir soyundan geliyordu. Bugünkü Litvanya’da doğmuş olmasına rağmen, daha sonra Livonia olarak bilinen Letonya ve Estonya’nın bazı kısımlarında daha kuzeyde büyüdü. Kendisini Rus ordusunda bir subay olarak ayırt etti ve Avrupa’nın dört bir yanındaki savaşlarda savaştı, en ünlüsü, vatanı Napolyon’dan korumakla görevli en büyük Rus ordusunun Başkomutanı olarak biliniyordu. Sonunda kovuldu, ancak daha sonra Borodino Muharebesi’nde tekrar öne çıktı ve daha sonra 1814’te Paris’i işgal eden kuvvetlere komuta etti. 1815’te bir mareşal ve sonunda bir prens oldu. Barclay de Tolly (1757 – 1818), 1913’te Esplanade Park’ta (Radisson Blu Hotel Latvija’nın hemen karşısında) bir heykel ile onurlandırıldı, ancak orijinal bronz anıt, şehir iki yıl sonra yağmalanınca denizde kayboldu. Orijinal granit kaide üzerine 2001 yılında yeni bir bronz heykel dikildi.

Tolly, soylarını İskoçya Barclay Klanına kadar izleyen soylu bir Baltık Alman ailesinde doğdu . 17. yüzyılda, Aberdeenshire , Towie’den bir tüccar olan Peter Barclay, Baltık bölgesine göç etti. Barclays’in Livonya şubesinin torunları olduğuna inanılıyor.

Babasının izinden giden genç Mikhail, Rus İmparatorluk Ordusu’na katıldı ve Saha Marşal ve Savaş Bakanı’na terfi edene kadar rütbeler boyunca istikrarlı bir şekilde yükseldi.

Bununla birlikte, kraliyet himayesinden zevk almasına rağmen, St Petersburg’da güçlü düşmanları vardı. Bazıları tarafından “yabancı” olarak görülen ve 1812 Savaşı sırasında “kavrulmuş toprak” politikası nedeniyle diğerleri tarafından eleştirilen komutanlığından kurtuldu. Daha sonra Çar I. İskender tarafından eski durumuna getirildi ve ordusunu Napolyon’a karşı zaferlerde yöneterek Paris’in ele geçirilmesiyle sonuçlandı.

Tolly, 1818’de hastalıktan öldü. 1837’de Rusya’nın St. Petersburg kentindeki ünlü Kazan Katedrali’nin girişinde anısına bir heykel ithaf edildi.

Riga’daki Esplanade Park’ta ünlü Letonyalı şair, oyun yazarı ve politikacı Rainis ile Letonya Ordusu’nun ilk komutanı Oskars Kalpaks’ın anısına anıtlar da var.

KAYNAK: WWW.ATLASOBSCURA.COM

FOTOĞRAFLAR 2016 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.