JELGAVA – LETONYA

Jelgava konum olarak Riga‘nın 41 km güneybatısında yer alır. Denizden 3,5 metre yüksekte ve Lielupe Nehri‘nin sağ kıyısında yer alır. Zaten şehre ilk yerleşimler de 10. yüzyılda bu nehir etrafında başlamıştır. Şehir 6’dan fazla demiryolunun kesiştiği önemli bir noktada bulunur.

Şehrin eski adı Mitau. Bu ismin nereden geldiği hakkında net bir bilgi yok. Bazı kaynaklara göre Letonca “mit” veya “mainit” kelimelerinden geliyor. Bu da ticaret, değiştirme anlamına geliyor. Yani ticaretin olduğu yer gibi bir anlamı oluyor bu ismin. Diğer teori ise Almanca Mitte in der Aue yani “AA’nın ortası” anlamına geldiği. Şehir eski Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı başkenti. Eskiden de Lielupe Nehri Kurlandiya AA olarak biliniyormuş. Bu nedenle de AA’nın ortası da bir bakıma mantık sağlıyor. Jelgava ismi ise 1917’de değiştirilip Livonca’daki jālgab yani “Nehirin şehri” kelimesinden referans alınarak konuluyor.

Nehrin ortasındaki adada eskiden Kurlandiya Dükalığının kalesi varmış. Ama sonradan burası yıkılıp saray yapılıyor. Bu sarayın içinde sonuncu hariç bütün düklerin lahitleri mevcuttur.

ŞEHİRDE GÖRÜLEBİLECEK BAZI TARİHİ YAPILAR

Jelgava Palace – Jelgava Sarayı

Academia Petrina – Petrina Akademisi

Tower of Holy Trinity Lutheran Church – Kutsal Üçlü Kulesi Lutheryan Kilisesi

St. Anna’s Lutheran Cathedral – Aziz Anna Lutheryan Katedrali

Roman Catholic Cathedral of the Virgin Maria – Bakire Meryem Roma Katolik Katedrali

St. Simon and Ann Orthodoxy Cathedral – Aziz Simon ve Ann Ortodoks Katedrali

St. Johan’s Lutheran Church – Aziz Jonah Lutheryan Kilisesi

Baptist church – Vaftiz Kilisesi

Love Alley – Aşk Geçidi

Valdeka Palace – Valdeka Sarayı

Old City – Tarihi Şehir

Dormition of the Most-holy Mother of God Orthodox Church – Hazreti Meryem’in Göğe Yükselişi Ortodoks Kilisesi ( Birebir tercümesi buna benzer bir şey çıktı )

Jelgava Station – İstasyon

Villa Medem – Medem Konağı