Kaplıcalar

PAŞA (ALLIONAI) ILICASI – BERGAMA / İZMİR

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan tarihi Allianoi Kaplıcaları günümüze kadar sağlam gelen ve hala kullanılabilir durumda olan ender kaplıcalardandır. Antik Roma ılıcasına ev sahipliği yapan Allianoi Antik kentinde bulunan bu alan, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında yer almaktadır. Günümüze dek Paşa Ilıcası adıyla kullanılmaya devam eden kaplıca, Yortanlı Barajı’nın açılmasıyla sular altında kaldı. Allianoi Antik Kenti, küçük bir termal merkez olduğu ve doğal sıcak su kaynağından Helenistik dönemden başlayarak yararlanıldığı sanılıyor, ama bu dönemden birkaç arkeolojik ve nümizmatik eser ele geçmiş olsa da yerleşimde Helenistik mimariye rastlanmamıştır.

Osmanlı döneminde Aydın salnamelerinde Paşa Ilıcası’nın adı geçmekteydi, ama tesisin yoğun bir şekilde kullanılmadığı tahmin edilmekte. Kaplıca, 20. yüzyıl başında bölge kaymakamı Kemal Bey tarafından ele alındı ve büyük havuzun bulunduğu yerin kısmen yeniden kullanıma açılmasını sağladı. Anadolu’nun eşsiz bir kültürel değeri olan ve 9000 metrekareye yayılan bu alan verilen tepkilere rağmen ne yazık ki Yortan Barajı’nın açılmasıyla sular altında kaldı.

Fotoğraflar Alıntıdır.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü