Kaplıcalar

KARAKOÇ ROMA KAPLICALARI – SEFERİHİSAR / İZMİR

İzmir ili Seferihisar ilçesinin 17 km. güneydoğusunda, Kavakdere Köyü yakınında bulunan bu kaplıcanın suyu bol miktarda karbondioksit, bikarbonat ve sodyum klorür içermektedir. Kaplıca suyu romatizma, deri hastalıkları, raşitizm hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca içme olarak kullanıldığında da mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Karakoç’taki sağlık ılıcaları üç bin yıldan beri kullanılmaktadır.
Karakoç ılıcaları, Lebedos kentine bağlı arazi içinde idi ve o kentin yani Seferihisar yakınında Ürkmez köyünün 7-8 km. kuzeybatı ilerisindedir. Kolophon(Menderes-Ahmet Beylinin kuzeyi) kentine bağlı arazinin sınırı ise yakındadır. Çeşme Ildırı’daki arazi kapsamında, o kentin güneybatı yakınında, şimdiki Ilıca’da bulunan ılıcalar da ünlü idiler. Klazomenai(Urla, Limantepe)kenti antik arazisi içinde yer alan, Agamemnon ılıcalarına daha çok Smyrna’lılar (İzmir’liler), Lebedos arazisindeki KARAKOÇ ılıcalarına, kaplıcalarına ise Efesliler gelirmiş.
Antikçağ yazarı Byzantionlu Stephanos , KARNİA adlı bir IONİA kentçiğinden söz ediyor, Anadolu’lu, Luvi dilinden Karna yani K(UVA)ARNA, Kutlu /Kutsal Kaynak olduğunu kolayca görüyoruz ve Luvi kültürünün yayılma alanı kapsamında bu sözcükten türetilmiş başka tarihsel adlarla da çokça karşılaşıyoruz.
Ionia’daki Karna/Karnia çok güçlü olasılıkla Karakoç Kaplıcalarının bulunduğu yerdeki ılıca kentiydi. Hatta Karakoç adı da pek dikkate değer bir biçimde KARNA’ya yakındır, bu ad Karnaka ,Kutlu Kaynak yeri adından bozma olabilir.
Karakoç ılıcalarının ,erken Bizans döneminde de pek gözde olduğunu, o dönemden kalma görkemli bir ılıca yapısının aşağıdaki eski ama belge niteliğindeki fotoğraflarıyla da kanıtlanmakta.

KAYNAK:IONİA-Prof.Dr. Bilge UMAR-İnkılap yayınları..2001