II. BEYAZIT OĞLU ŞEHZADE MAHMUT TÜRBESİ – BURSA

Muradiye bloğu içinde bulunan türbe, 1506 yılında II. Bayezıd’ın oğlu Şehzade Mahmut için annesi Bülbül Hatun tarafından, Mimar Yakup’a yaptırılmıştır.
Mimar Yakup tarafından yapılan türbenin içinde Şehzade Mahmud (öl.1517) ile, 1512 yılında boğdurulan II. Bayezıd’ın oğulları Şehzade Musa, Orhan, Emir’in sandukaları ile Mahmut’un annesi Bülbül Hatun’un mermerden yapılmış sandukaları bulunmaktadır.
Sekizgen planlı bir alan üzerine yapılmış olan türbenin duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. Üzeri iki sıra kirpi saçaklı, dışardan kurşunla kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Yapının kuzeybatıya rastlayan yüzüne dört mermer ayağı birleştiren Bursa tipi kemerli giriş mekanı yerleştirilmiştir. Giriş kapısı dıştan basık, içten Bursa tipi kemerle çevrilidir.
Duvarlar içeride pencere üstüne kadar, üzerinde altın yaldızlı, baskı tekniği ile yapılmış motifler bulunan lacivert ve turkuaz renkli altıgen çinilerle kaplıdır. Etrafını ise beyaz, lacivert turkuaz renkte çiçek motifli bordür çevirmektedir. Duvarların üst kısmı ve kubbe çok renkli kalem işçiliği ile bezenmiştir. Mihrabı dört sıra stalaktitlidir.
Yapının kapı ve pencere kapakları devrinin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir.
Kaynakça: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü