ORHAN GAZİ CAMİ –YARHİSAR – YENİŞEHİR – BURSA

Yenişehir’e bağlı Yarhisar Köyü’nde, Sultan Orhan Bey tarafından yaptırılan bu camiden, bir çok Osmanlı kroniğinde söz edilir. Orhan Bey bu baba yurduna bir cami, yanı başına bir çeşme, bir de hamam yaptırdı. Bu üç eserden cami ile çeşme halen kullanılmaktadır. Hamam yok olmuştur. Sadece yıkıntısı kalmıştır. Orhan Gazi tarafından yapılan cami aynı zamanda Nilüfer Hatun Camisi olarak anılmaktadır
Dikdörtgen planlı olan caminin üzeri düz tavanla örtülüdür. Duvarları iki sıra tuğla, iki sıra taş ile örülen yapının içinde bazı taş süslemelere rastlanır. Yapı büyük ölçüde yenilenmiştir.
Bu köyde ayrıca bir tarihi hamam yer alır. Orhan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilen hamamda, çeşitli bezemeler yer almaktadır. Bugün çok bakımsız durumda bulunan yapının biran önce koruma altına alınması gereklidir. ((AYVERDİ I. (1966). s. 201; VAKIFLAR (1986) IV. s. 627)
KAYNAK: BURSA COM.