ÇARŞI ( ULU ) CAMİ – KINIK / İZMİR

İzmir ili, Kınık ilçesi, Ilıca mevki Salim Bey mahallesinde bulunan Çarşı Cami, 1314 yılı yapımıdır. Cami, dış cephesinin doğu, güneybatı kısımları taş duvar olup kırma çatılı, kirpi saçaklıdır. Son cemaat yeri tavanı ahşap olup, ortada işlemeli göbek kısmı bulunmaktadır. Cami iç tavanında da aynı tür işlemeler görülmektedir. Cami avlusunda çokgen planlı şadırvan vardır. Minaresi, cami girişinin solunda bulunmaktadır. Cami batı cephesinde üstte iki, altta dört adet dikdörtgen formlu üstü yuvarlak kemerli pencereler vardır.

Son cemaat yeri, altı adet ayağa oturan yuvarlak formlu bağdadi tarzda oluşturulmuştur. Giriş bölümünde, iki ayak arası geniş olup, merdivenle camiye giriş sağlanmıştır. Ayaklar arasında yer alan açıklıklar demir doğramalı pencerelerle kapatılmıştır. Cami çevresinde Kınık’ın eski çarşı dokusunu oluşturan dükkanlar halen mevcuttur. Cami yakın zamanda restore edilmiştir.

08.Ekim.2022 FOTOĞRAFLARI Restorasyon Sonrası