DURSUN BEY ZAVİYESİ (CAMİ) – KARAHALİLLİ KÖYÜ – BAYINDIR/ İZMİR

KARAHALİLLİ KÖYÜ İzmir ili Bayındır ilçesine bağlı bir köydür. Bayındır ilçe merkezine 2 km, İzmir’e 72 km uzaklıktadır. Köy, fetih ve yerleşim sürecinin büyük emirlerinden ve Aydınoğulları ailesinin damadı KARA HALİL BEY tarafından yerleşime açılmıştır. Köyde, vakıf kayıtlarına göre yine Aydınoğulları ailesinden Ahmet Paşa’nın oğlu (İzmir Emiri Aydınoğlu Gazi Umur Bey’in torunu )Şeyh Dursun ile Şeyh Dürri ‘nin zaviyeleri vardı.1530 yılı Defter-i Hakani kaydında, “ Vakf-ı zaviye der karye-i Karahalilli “ olarak yer almaktadır.
Dursun bey zaviyesi o yıllarda hayli faal iken zamanla eskimiş ve bakımsızlıktan yıkılmış daha sonra yıkılan yere bugünkü cami 1790 yılında yapılmıştır. Caminin kayda değer bir özelliği yok ise de minaresindeki Türk bayrağı süslemesi ilgi çeker.
Kareye yakın bir plana sahiptir. Düz çatısının üstü kiremit, altı ahşap kaplıdır. Harim içi süslemesi yoktur. Minber sade ve ahşaptan yapılmıştır. Mihrap nişi boyalı olması dikkat çeker. Ahşaptan yapılmış Kadınlar mahfeline dış kısımdan merdivenlerle çıkılır. Küçük bir avlu-bahçesi vardır. Minarenin kürsü kısmı gayet sağlam ve dikdörtgen kesitli, neredeyse cami boyutundadır.