ADALI CAMİİ – ÇANDARLI – DİKİLİ / İZMİR

Cami Dikili ilçesi Çandarlı Mahallesi 126. Sokak No:4 Park alanındadır.

Cami girişindeki Türkçe kitabesinde 1953 tarihi yapım tarihi olarak görünse de daha önceleri eski bir mescidin olduğu söylenmektedir.

Kareye yakın plan şemasına sahip olan cami kırma çatılı olup kiremit kaplıdır. Tek şerefeli minaresi caminin sağ köşesindedir. Geniş bahçeli avlusundan caminin son cemaat yerine girilir. Son cemaat yeri son dönem yenileme neticesinde fayans kaplıdır.

Caminin harimine giriş son cemaat yerindeki ahşap kapıdan olmaktadır. Caminin içi doğu- batı duvarlarında iki yuvarlak kemerli pencere ile yine kıble duvarlarında da iki adet yuvarlak kemerli pencere olmak üzere 6 adet pencere ile aydınlatılmaktadır.

Mihrap nişi, kürsü ve harim iç kısmı son dönem yapısı olan fayans – seramik ile kaplıdır. Müezzin mahfili ile kadınlar mahfili ahşap malzemeden yapılmıştır.

Bahçe avlusunda şadırvan tipi dört yüzlü çeşmesi vardır.