KIZILCAOBA CAMİ – BESNİ / ADIYAMAN

KIZILCAOBA CAMİ – BESNİ

Kızılcaoba Cami : Toktamış Tepesi’nin güneybatı kesiminde yer alan Kızılcaoba Camisi’nin kitabesi ve tarihçesi belli değildir. Güney ve doğu olmak üzere iki cephesinin bazı bölümleri günümüze ulaşabilmiştir. Cephe görünümlerini ifade eden eski ve yeni resimler yapıdaki tahribatı da ortaya koymaktadır. Diğer iki cephesi enkaz ve yıkıntı görünümündedir. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapının kitabesi de bulunmamaktadır. Muhtemelen XV. yüzyıl sonunda yaptırıldığı belirtilmektedir (Uluçam, 1998). Cephe oluşumlarında, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yerleşimlerde (Diyarbakır, Mardin Urfa, Midyat, vs.) çeşitli konut türü ve anıtsal mimaride de aynı tür pencereler kullanıldığı bilinmektedir