CEDİT PAŞA (TAŞ – PAŞA) CAMİ – DİVRİĞİ – SİVAS

Kesme taştan dikdörtgen planlı, masif duvarlı caminin merkezi kubbesi dışarıdan sekizgen kasnakla belirtilmiştir. Kubbeyi içten dört taş sütun taşımaktadır. Caminin kıble duvarına dik bu sütunları ibadet mekânını üç nefe bölmüştür. Yan neftlerde beşik ve haç tonozlar bulunmaktadır. Caminin ahşap minberi günümüzde harap haldedir. Mihrapta mukarnas taş işçiliği bulunmakta etrafındaki bordürde alçak kabartma Rumiler yer almaktadır. Yapıda batı duvarına 6 (3 aşağıda, 3 yukarıda olmak üzere) kuzey duvarına 2, doğu duvarına 3, kubbe kasnağına 6 olmak üzere 17 pencere açılmıştır.

Caminin avlusuna ve asıl girişine basık kemerli çift manatlı ahşap kapılardan giriş sağlanmaktadır. Her iki giriş üzerinde yazıtlar bulunmaktadır. Son cemaat yeri yıkılan tek sütunu kalan caminin sokak cephesi ve tek şerefeli minaresinde iki ayrı renkte taşlar kullanılmıştır.

GÖZLEMLER: İbadete açık değildir. 1949’da hapishane haline getirilmiştir. Bir süre kullanılmıştır

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ