EMİR KÜÇÜK (KÜÇÜK HAFIZ ) MESCİDİ – TİRE / İZMİR

Tire ilçesinin Ertuğrul mahallesi Öncü Sokak’ta yer almaktadır. Beylik dönemi emirlerinden EMİR KÜÇÜK tarafından inşa edilmiştir. İki katlı yapının alt katı medrese üst katı mescittir. Kare planlı yapı 1836 yılında restorasyon görmüştür. Mescit ve medrese sonraki süreçlerde adının başına “HAFIZ” eklenerek, Osmanlı döneminde “ Küçük Hafız” adıyla anılmaya başlanmıştır.
Yapı, mimari bakımdan Tire dini yapıları içinde farklı plan yapısıyla tek örnek durumundadır. Üst kat 4,60 X 4,60 m. ölçülerindedir. Üst kat kıble duvarı ile doğu duvarı arasında köşede bir ocaklık bulunmaktadır. Bu ocak, konut olarak kullanıldığı dönemlerde açılmıştır. Kıble duvarındaki mihrap kapatılmıştır. Dört cephede yuvarlak kemerlerin arasında köşe bingilleri olarak tromplar kullanılmıştır. Batı duvarlarında yan yana iki adet pencere bulunmaktadır. . Mihrap duvarın solunda iki adet niş bulunmaktadır. Batı duvarındaki üst kata çıkış konut için sonradan açılmıştır. Asıl giriş kuzeyden kemerli bir merdivenle sağlanırken, sonradan burası kapatılmıştır. Alt kattaki 5 medrese odasından bugün sadece ikisi ayaktadır.
Kentin önemli sularından biri olan Küçük Hafız Suyu, Tire Tren istasyonunun su gereksinimi için istasyona taşınmıştır.
Kaynak: A. MUNİS ARMAĞAN